Bring Me The Horizon blaast Ziggo Dome volledig omver tijdens de Post Human European Tour

Na ruim anderhalf jaar wachten was het eindelijk zover: op 24 februari 2023 geeft Bring Me The Horizon zijn grootste show op Nederlandse bodem. Samen met Static Dress, POORSTACY en A Day To Remember verzorgt de band een avondvullend programma in de Ziggo Dome vol met keiharde rockmuziek.

Static Dress warmt de zaal goed op

Vanwege de volle line-up gaan de deuren al vroeg open. Vanaf 18:00 uur kunnen fans de zaal in. De op dat moment nog vrij lege zaal wordt al snel opgewarmd door voorprogramma Static Dress. De rockband uit Leeds zet gelijk de toon met hard gitaarwerk en veel screams. Vocalist Olli Appleyard zweept het publiek goed op en rust niet voordat iedereen aan het klappen, schreeuwen en moshen is. Zo aan het begin van de avond is dat moeilijk voor elkaar te krijgen, maar het lukt Appleyard nog best goed. De zaal is warm na Static Dress hun optreden.

Terwijl er meer fans naar binnen druppelen ontstaat er een grappig moment tijdens het soundchecken van de drums. Er wordt precies gedrumd in het ritme van het deuntje dat je hoort aan het begin van een 20th Century Fox film. Het publiek heeft dit onmiddellijk door en begint vrolijk mee te zingen.

POORSTACY gaat helemaal lost

Kort daarna betreedt POORSTACY het podium. Waar Static Dress echt probeerde om de zaal mee te krijgen, laat POORSTACY en zijn band de muziek meer het werk doen. De set knalt er gelijk lekker in met uptempo rock die soms een klein melodisch hintje heeft. Aan het eind van de set veroorzaakt POORSTACY het eerste moment waarbij je met de zaklamp van je telefoon kan zwaaien: de akoestische track ”Where Do We Go When We Leave This Place”. Na dat korte moment van rust sluit de band zijn set af met het stevige nummer ”Abuse Me” waarop ook goed gemosht wordt.

A Day To Remember haalt alles uit de kast

Nu is het de beurt aan A Day To Remember. Het is meteen duidelijk dat een groot deel van het publiek heel goed weet wie deze band is en hoe de nummers gaan. De band zet in met ‘The Downfall of Us All‘ en heeft gelijk het hele publiek aan het springen en schreeuwen. Opvallend is dat A Day To Remember alles uit de kast haalt. Van strandballen tot rookmachines, een man met een soort luchtbusk die merchandise het publiek in schiet en op enige punt vliegen er zelfs rollen toiletpapier door de zaal. Het is echt een feest om hierbij te zijn! Je zou bijna vergeten dat de headliner nog moet beginnen.

Bring Me The Horizon neemt je mee naar een andere wereld

Het moment is daar: de zaalverlichting gaat uit en Bring Me The Horizon kan elk moment het podium op komen. Maar eerst is er nog wat anders dat de aandacht opeist. Een projector schijnt op een grote doek en een computerstem begint tegen het publiek te praten. Opdracht als ‘open de moshpit’ en ‘als je drugs bij je hebt, gebruik die dan nu’ worden gegeven. Wanneer de op artificiële intelligentie gebaseerde stem genoeg moshpits heeft gedetecteerd kan de show écht beginnen.

Bring Me The Horizon begint met een oud nummer dat recent door TikTok weer populair is geworden: ”Can You Feel My Heart’‘. En dat maakt een fantastische showopener. Iedereen in de zaal schreeuwt elk woord mee, er wordt al flink gemosht en het is al snel duidelijk dat dat de hele avond zal blijven. Gelijk daarna wordt het publiek geraakt met een andere fan-favoriet: ”Happy Song”. Een track waarvan iedereens emo-hart nog altijd wat sneller gaat kloppen. Dat gevoel komt later nog even terug wanneer de band ”Drown” speelt.

Zanger Oli Sykes neemt niet veel tijd om tegen het publiek te praten gedurende het concert, maar laat wel weten dat de Ziggo Dome de grootste zaal is waar ze spelen tijdens deze tour. Hij is dankbaar voor iedereen die naar het concert is gekomen.

De visuals die gebruikt worden bij dit concert voegen echt wat toe aan de ervaring. Het lijkt soms alsof je in een film of een soort simulatie zat. De geprojecteerde stem van het begin komt af en toe terug met opdrachten zoals ‘ga op iemands schouders zitten’ of ‘open meer moshpits’. Ook is er een duidelijke verhaallijn over een dystopische wereld, die ernstig lijkt op de Covid-19 situatie maar dan nog extremer. Dit sluit goed aan op de titel van het laatste album, ”POST HUMAN: SURVIVAL HORROR’‘, waar de tournaam natuurlijk op gebaseerd is. Het publiek gaat helemaal op in het verhaal.

Waar A Day To Remember de rookmachines al had aangezet, komen daar bij Bring Me The Horizon nog wat vlammenwerpers bij. Daardoor spatten tracks als ‘Dear Diary,‘ en ‘Kingslayer‘ het podium af. Een groot deel van de tracks op ‘POST HUMAN: SURVIVAL HORROR‘ is terug te vinden op de setlist. Gemist worden ‘Ludens‘, ‘1×1‘ en ‘One Day The Only Butterflies Left Will Be In Your Chest As You March Towards Your Death‘. Tijdens ‘Obey‘ verschijnt er een grote foto van Yungblud op het scherm, waardoor de feature toch mooi uitkomt. Ook de meest recent single wordt gespeeld. Opvallend is dat een groot deel van de zaal “sTraNgeRs” al volmondig meezingt. Het echte meezingmoment ontstaat tijdens een akoestische versie van ‘Follow You‘. De lichtjes gaan aan en fans hebben een moment om even op adem te komen na al het moshen.

Het publiek gaat helemaal uit zijn dak wanneer zanger Oli Sykes aankondigd dat ‘Sleepwalking‘ zal worden gespeeld ter ere van het tienjarige jubilieum van het album ‘Sempiternal‘. ‘Sleepwalking‘ heeft jaren niet op de setlist gestaan. Een extra bijzonder moment voor vele fans. Er wordt meteen gejuicht en, verrassing, er worden nog meer moshpits geopend. Als je niet van moshen houdt, zorg dan dat je bij een Bring Me The Horizon concert niet op de vloer staat. Het concert wordt afgesloten met ‘Throne‘, een track die iedereen woord voor woord mee kan zingen.

Alles, maar dan ook alles, was tot in de puntjes verzorgt bij dit concert. De line-up klopte, de visuals waren prachtig en de bands speelde strakke sets. De Post Human European Tour is niet zomaar een tour, maar een ware ervaring!