Blind Channel bewijst zijn terechte plek in de scene met “Lifestyle of the Sick and Dangerous”

Inmiddels kent iedereen het verhaal wel: Blind Channel deed in 2021 mee aan het Eurovisie Songfestival. De Zweden concurreerde met Måneskin en wonnen niet. Echter ontpopte de band zich wel als een alternative rockband met een grote, toegewijde fanbase. Maar weten ze dat te behouden met hun nieuwe album “Lifestyle of the Sick and Dangerous”?

Het schijfje bevat elf nummers, waarvan een aantal eerder uitgebrachte singels. Waaronder de ultieme oorwurm met upbeat tempo “Balboa”. De track doet je denken aan de gouden zero’s waar elektronische invloeden, rap, screams en cleans samenkomen. Desondanks voelt het alsof de band twintig jaar te laat is met dit genre. Het is een gedurfde keuzen, maar het werkt mega goed. Dat wisten we inmiddels al door “Dark Side”, ook op dit album te vinden, waarmee Blind Channel doorbrak tijdens het Songfestival. Ook “Bad Idea” werd al eerder als single uitgebracht. Het nummer begint rustig als een emotionele rockballet, met cleans van zanger Joel Hokka. Zanger en rapper Niko Moilanen voegt zich vervolgens erbij met zijn edgy stem en het tempo wordt goed opgebouwd. Met teksten als “done so many things I’m not proud of, time runs out and you’re getting wound up, there’s no doubt I’m wearing your heart out” weet de band een gevoelige snaar te raken.

Single “Dont Fix Me” begint met vrolijke elektronische deuntjes en er wordt lekker op het gaspedaal getrapt. Het mega catchy refrein laat je gelijk meezingen. Het heeft een enorme Escape the Fate-vibe en laat je weer even emo voelen wanneer er “it’s okay that I’m broken” wordt gezongen. Toch passen de rapstukken wat minder in het nummer. Het werkt als opbouw, maar doet een klein beetje afbreuk aan de cleans van Joel Hokka. Bij het eerder uitgebrachte “We Are No Saints” is dat eerder andersom. Het is wat theatraler, heeft meer grunts, geschreeuw en keiharde rapstukken. Het refrein is in cleans, wat op zich wel een tandje harder zou kunnen. Omdat er een achtergrondgezang klinkt, heeft het heel wat weg van Bring Me the Horizon en dat is helemaal oké.

MEER: gitarist Joonas Porko en vocalist Joel Hokka vertellen ons meer over het album!

Gelukkig is er ook veel nieuw werk te vinden op “Lifestyle of the Sick and Dangerous”. Daar is “Opinions” de eerste van. Mega bijzonder en eigen is het niet, maar de boodschap dat je gewoon lekker je eigen ding moet doen en je niet druk moet om de mening van anderen, is wel sterk. Het beukt prima door en zo ook op “Alive or Only Burning”. De track begint met ingetogen cleans van Joel Hokka, maar al snel komt Niko Moilanen met zijn supersnelle rap erdoorheen. Met een strakke gitaarriff beuken de Zweden door op het extreme hiphopnummer. Er wordt opgebouwd naar een breakdown, die begint met een lange scream die eindigt met een gegruntte “oh”.

“National Hero’s” voelt een beetje als een vreemde eend in de bijt. Het zou prima kunnen werken als een achtergrondtrack om adem te kunnen halen tijdens een liveshow. Het lijkt meer op een intro van “We Are No Saints”, dan een zelfstandig liedje. “Autopsy” heeft ook niet het typische Blind Channel-geluid, maar het is een heerlijke song. Het bevat veel meer elektronische drums en is best poppy in tegenstelling tot het rest van het album. De raps zijn wat smeriger en aan het einde wordt het refrein wat meer geschreeuwd, dan gewoon gezongen. Dat maakt het wat ruiger, helemaal als er op het einde flink aan de draaitafel wordt geslingerd. Afsluiter “Glory for the Greedy” is een van de betere, nieuwe tracks van het album. De combinatie tussen rap en cleans werkt reten goed, er zijn onheilspellende synths te horen en de beat is zwaar. Het nummer sluit af met flinke screams en daarmee is ook het album afgerond.

Het is knap om te bedenken dat Blind Channel bijna tien jaar geleden nog als een metalbattle kandidaat stond op Wacken, maar nu gewoon een groot podium krijgt op datzelfde festival als zelfstandige act. En ja; de band had misschien echt heel groot kunnen worden als ze in 2008 al doorbraken met “Dark Side”, maar dat neemt niet weg hoeveel potentie de band nu heeft. “Lifestyle of the Sick and Dangerous” is daar het bewijs van.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 8 juli 2022

Label: Century Media Records