INTERVIEW: Blind Channel

Blind Channel werd in een klap bekend bij het grote publiek door hun deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2021. De band behaalde uiteindelijk de zesde plek en tourt nu de wereld over. Met een nieuw album op de planning, een volle festivalzomer en een Europese headlinetour in het najaar, was het voor ons meer dan tijd om gitarist Joonas Porko en vocalist Joel Hokka het hemd van het lijf te vragen.

Om te beginnen: hoe gaat het met jullie?

Joonas: “Het gaat goed met ons. We zijn momenteel in Berlijn voor promotiedingen rondom het nieuwe album. We zijn erg druk geweest met een tour door de Verenigde Staten, gevolgd door een Europese tour en direct daarna zijn we begonnen met de festivalzomer en de voorbereidingen voor het album. Dus erg druk, maar we zijn er heel blij mee.

Klinkt inderdaad als een strak schema! Zoals je ook aangaf komt er binnenkort een nieuw album, wat kunnen mensen verwachten van deze plaat?

Joel: “Het is een reis die we hebben gemaakt als songwriters en band in de afgelopen twee jaar. Zoals veel mensen wel weten waren we voor ‘Dark Side’ en alles wat daarmee gebeurde, een onbekende band uit het noorden van Finland en we droomden van alles wat nu gebeurd. We hebben muziek geschreven vanaf dat moment tot het punt waar we nu zijn belandt. Het is een reis die we maken als band, als mens. Er zit een hoop emotie in het album.

Joonas: “Ja, en ik denk ook wel onze beste nummers. Het klinkt als wat Blind Channel is in 2022.

Wat kun je me vertellen over de betekenis achter de titel van het album? “Lifestyles of the Sick & Dangerous”.

Joonas: “Ja, er zijn eigenlijk meerdere betekenissen. Toen we het nummer ‘Dark Side’ schreven, kwam die tekst. We hadden het over het Good Charlotte album – ‘Lifestyles of the Rich and Famous’ – toen kwam de tekst lifestyle of the sick and dangerous, wat eigenlijk veel beter is.” -lacht

Joel: “We wilden de tekst veranderen en dit beschrijft ons leven momenteel eigenlijk wel met het vele touren, weinig slapen, feesten, altijd onderweg en het leven van onze droom. Dat kan ook moeilijk zijn, iedereen heeft dingen die ze doormaken.

Hoe denken jullie dat dit album anders is dan de eerdere platen?

Joonas: “Ons eerste album was behoorlijk naïef. We waren jonger en gedurfder, en dan niet op een goede manier.” -lacht “We houden van dat album en zijn er trots op. Nu weten we beter wie we zijn qua stijl en hoe we het moeten doen. Het is ook Alex’ [Mattson] eerste album met Blind Channel. Ik denk dat we met dit album nu het juiste recept hebben gevonden voor Blind Channel.

Er zijn al wat nummers uitgebracht, zoals “Balboa”, “Don’t Fix Me” en “We Are No Saints”. Hoe zijn de reacties op die tracks al geweest?

Joel: “’Dark Side’ is onze grootste hit tot nu toe geweest. Maar ook ‘Balboa’ heeft al bijna 6 miljoen streams in 10 maanden, dus die doet het ook echt goed. De fans reageren er enthousiast op. ‘Don’t Fix Me’ is de laatste single die we hebben uitgebracht voor het album uitkomt. We zijn er erg trots op en zijn altijd blij als we nieuwe muziek kunnen uitbrengen. Het is ook een goede track om live te spelen.

Joonas: “Ik denk dat vijf singles voor een album best veel is, maar we laten daarmee zien dat we op verschillende manieren nummers kunnen schrijven. Ik denk dat alle singles wel anders zijn, dus het is wel tof om te zien dat mensen ze allemaal waarderen en leuk vinden.

Is er ook een nummer dat een speciaal plekje heeft?

Joonas: “Voor mij is dat ‘Balboa’, dat is een soundtrack voor de underdogs. Het was heel emotineel toen we dat nummer schreven. We hadden dat nummer nodig, en ik heb het gevoel dat andere mensen dat ook nodig zullen hebben met een serieuze boodschap.

Joel: “Ik denk dat het voor mij ‘Alive or Only Burning’ is. We zijn aan dat nummer begonnen voor we ineens bij het grote publiek bekend werden.

Als jullie het album zouden moeten beschrijven aan de hand van twee dieren. Welke kiezen jullie dan?

Joonas: “Een spin denk ik.

Joel: “En iets van een hagedis omdat er veel variatie is.

Vorig jaar deden jullie dus mee aan het Eurovisie Songfestival. Hoe was dat?

Joel: “Het was vooral ook de ervaring met televisie en interviews. Het was gewoon een enorme promotie voor ons en dat wisten we vanaf het begin. Nog voor het eigenlijk begonnen was.

Joonas: “Het ging eigenlijk voornamelijk om de promo en uiteindelijk waren we wel echt een succes. We hebben getekend bij Century Media en we hebben veel nieuwe fans en volgers gekregen. Het was een fantastische manier voor de band om door te breken, maar we zijn geen Eurovisie-fans, we geven geen ene fuck om het hele gebeuren. Waar gaat het überhaupt eigenlijk over?

Joel: “We hebben er echt niets tegen, we hebben het eerder gewoon nooit gekeken ofzo.

Zouden jullie zoiets nog een keer doen?

Joel: “Ik denk het niet.

Joonas: “Geen wedstrijd. We hebben er veel van geleerd als muzikanten en de manier waarop je op het podium staat.

Joel: “Ik denk dat we nooit meer iets van muziekwedstrijden doen.” -lacht

Jullie hebben een flinke festivaltour op de planning staan. Kijken jullie er naar uit om overal te spelen?

Joel: “Ja en we hebben nog niet eens alles bekendgemaakt. In Finland spelen we echt de grote festivals en dan ook echt op de grote podia op de beste tijden. Daar kijken we zeker naar uit.

Joonas: “En ook Knotfest. We spelen met Slipknot en Bring Me the Horizon, op hetzelfde podium en op dezelfde dag. Dat is ook wel echt een droom die uitkomt.

Na de festivals staat er een headlinetour gepland met een onder andere een show in 013, hier in Nederland. Kijken jullie ernaar uit om weer in Nederland te spelen?

Joonas: “Zeker! We hebben er al een paar keer gespeeld. Ik weet niet waarom, maar Nederland is altijd een van de beste plekken geweest voor ons om heen te gaan. De show in Tilburg is ook bijna uitverkocht, de ticketverkoop gaat echt hard. We houden echt van Nederland, de mensen zijn altijd aardig. We komen er graag!

Waar kijken jullie het meeste naar uit van de tour?

Joel: “Het zijn onze eigen headlineshows en we hebben onze eigen productie. Dat is een flinke stap vooruit. Het bewijst dat je iets goed doet. Je bent geen support. De mensen in de zaal komen voor jou en zijn je fans.

Joonas: “Er komt een speciale setlist voor de tour met nieuwe tracks van het album.

Joel: “Ja, het wordt sowieso een langere set dan dat we normaal hebben gespeeld. Langer dan een uur. De productie is ook groter, zo groot als dat de zalen toelaten natuurlijk. We gaan er echt het beste van maken voor iedereen.

Joonas: “We gaan echt al onze energie erin steken, want het is onze eerste headlinetour in Europa. We kijken er echt naar uit.

Is er dan ook nog een nummer waar je echt naar uitkijkt om die live te spelen?

Joel: “Ja! Het nummer ‘Autopsy’. Dat is een totaal ander nummer dan wat we eerder hebben uitgebracht. Het live optreden met dat nummer wordt… interessant. Dat is alles wat ik erover zeg.

Klinkt mysterieus! Laatste vraag dan: kun je nog enkele tracks benoemen die de setlist in 013 waarschijnlijk gaan halen?

Joonas: “Als het aan mij ligt zou ik sowieso graag ‘Over My Dead Body’ spelen. Dat is altijd wel een favoriet geweest. En van de nieuwere denk ik ‘Balboa’.

Joel: -lacht “Het zal sowieso geen Blind Channel-show zijn zonder ‘Dark Side’. Ik kijk vooral ook uit naar de nieuwe nummers van het album die mensen nog niet gehoord hebben.

Het album van Blind Channel, “Lifestyles of the Sick and Dangerous“, is vanaf 8 juli 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Blind Channel.