August Burns Red klinkt vertrouwd maar ook vernieuwend op “Death Below”


August Burns Red is een van de meest consistente bands in de metalcorescene. “Death Below” is alweer het negende (niet-kerstmis-gerelateerde) album in een kleine twintig jaar. Over de jaren heen is de band qua sound weinig veranderd. Werkt het vertrouwde recept nog steeds of gaat de muziek een andere kant op?

Wanneer je kijkt naar de tracklist valt gelijk op dat het album vier features kent, iets wat ongebruikelijk is voor de band. En de verassing gaat door: introtrack “Premonition” begint met heldere gitaarakkoorden en melodieën. Wanneer de zang begint is het een soort van spoken word. Met toenemende emotie en energie in de vocalen wordt er opgebouwd naar “The Cleansing”. Nadat een korte drumfill overgaat in blastbeats komt het vertrouwde August Burns Red-geluid weer naar voren: interessante ritmes, gitaarlijnen waarvan je gelijk je luchtgitaar erbij wil pakken, en de geschreeuwde vocalen van zanger Jake Luhrs.

Toch is ook deze track vernieuwend: het duurt namelijk meer dan zeven minuten, en zou tot dusver het langste nummer zijn van de band, als verder op “Death Below” niet “Reckoning” had gestaan. Interessant is dat de bas en gitaarlijnen iets hoopvols hebben. Het album is, naar eigen zeggen, hun meest duistere tot nu toe. Dan volgt een passage die vaker op de plaat te horen is. De bas en de drums treden naar voren, terwijl de gitaren al tokkelend voor een luchtige sfeer zorgen. De bijna acht minuten durende track vliegt voorbij!

Het nummer gaat abrupt over in “Ancestry”, waarop ook Jesse Leach van Killswitch Engage te horen is. Dit lied klinkt in het begin gelijk een stuk gemener. De grotendeels clean gezongen vocalen van Leach passen goed bij de rest van de song. “Fool’s Gold in the Bear Trap” kent een lange intro met een interessante drumfill, waarbij de snarehits worden afgewisseld met rimclicks. De drums en bas verzorgen dan het fundament waarboven de gitaar de emotie uitdrukt. Een kleine pauze later opent August Burns Red het vuur op je trommelvliezen. Een mooie opbouw en een goede ontknoping.

Hetzelfde gebeurd op de tracks “Sevink” en “Dark Divide”. De eerste is een kort, relatief kalm en instrumentaal nummer, met een bitterzoet melodietje gespeeld op een elektronische piano of synthesizer. Hier zijn wederom de bas en drums goed te horen. Dan gaat op “Dark Divide” de volume knop weer op 11, waarbij het motief van “Sevink” terug te horen is in de brug.

Reckoning” is met 7 minuut en 53 seconden een lange afsluiter van het album. Het begint als een blauwdruk van metalcore à la August Burns Red. De stem van gastzanger Spencer Chamberlain (Underoath) is een goede toevoeging aan het nummer. Het heeft namelijk minder variatie dan “The Cleansing” had en daardoor duurt het een tikkeltje te lang.

Op “Death Below” brengt August Burns Red meer dan voldoende variatie aan in hun gebruikelijke sound. Tussen die variatie in doet de band wat het al bijna twintig jaar doet: hele sterke metalcore maken! Deze plaat is daarom echt een goede toevoeging aan de discographie!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 24 maart 2023
Label: SharpTone Records