Acht iconische concertfilms die je zeker gezien moet hebben

Door de jaren heen zijn een aantal bands uitgegroeid tot echte legendes. Ze brachten geweldige albums uit en speelden concerten waar nu nog over gesproken wordt. Helaas is het geen optie om terug in de tijd te reizen naar deze concerten. Gelukkig zijn de beelden bewaard gebleven en kunnen we de optredens terugkijken. Wij hebben acht iconische concerten voor je onder elkaar gezet, die je absoluut gezien moet hebben.

Metallica – Monsters of Rock

Op 28 september 1991 speelde Metallica een legendarische show in Rusland. Rockconcerten waren in die tijd zeer ongebruikelijk in Rusland. Het concert trok dan ook een hoop bezoekers. Er zijn zelfs geruchten dat er 1,6 miljoen mensen waren. Drummer Lars Ulrich zegt echter dat er rond de 500.000 concertgangers waren. In een interview zei hij later dat het lijkt alsof er elk jaar 100.000 mensen bijkomen. Metallica bracht tijdens dit concert de rockmuziek naar Rusland, en die ging daar niet meer weg.

Red Hot Chili Peppers – Live at Slane Castle

Bij Slane Castle in Ierland verzamelden in 2003 ongeveer 80.000 mensen zich om naar een set van de Red Hot Chili Peppers te kijken. Deze set werd vervolgens gefilmd envervolgens op dvd uitgebracht. Bijna het volledige concert is te zien op de dvd. Alleen een cover is er uitgeknipt en het nummer “Soul to Squeeze” haalde de dvd niet, omdat guitarist John Frusciante een snaar brak. Grote hits als ”Californication” en ”Under The Bridge” werden gespeeld tijdens de set. Ook werd er lustig op los geïmproviseerd, wat het concert absoluut spectaculair maakt.

Roger Waters – The Wall live in Berlin

Acht maanden na de val van de Berlijnse muur speelde Roger Waters het volledige album ”The Wall” live in Berlijn. Er was al eerder met het album getourd, maar de concerten in 1980 waren erg duur. Toen Waters in een interview gevraagd werd of hij ”The Wall” nog een keer live zou spelen reageerde hij: ‘Ik zou het misschien buiten doen, als ze ooit de Berlijnse muur neerhalen‘. Toen dit gebeurde in 1989 is het plannen van het concert gelijk begonnen. Waters trad op samen met gastartiesten als Bryan Adams en Van Morrison.

Radiohead – Live at Glastonbury Festival

Radiohead zijn headlinerset op Glastonbury Festival in 1997 is iconisch, maar ook chaotisch. Technische problemen veroorzaakte een hoop ellende. Guitarist Ed O’Brien zei over de set: ‘Dit zou de hemel moeten zijn, maar het was meer een soort hel.‘ Toch is het concert zeker het kijken waard. Radiohead zijn album ”OK Computer” was net uitgekomen, en nummers als ”Karma Police” en ”No Surprises” maakte deze set memorabel.

Sex Pistols – Live from the river Theems

Hoewel dit concert met voorsprong het kortste concert in deze lijst is, kon hij zeker niet ontbreken. Tijdens het zilveren jubileum van Queen Elizabeth speelde Sex Pistols onder andere ”Anarchy In The UK” en ”God Save The Queen’‘ vanaf een boot op de rivier Theems. Het overduidelijke sarcastische idee kwam van manager Malcolm McLaren. Jammer genoeg werd het concert na dertien minuten al afgekapt door de politie.

The Rolling Stones – Live from Copacabana Beach

Een week voordat carnaval begon in Rio de Janeiro, gaf The Rolling Stones een concert in Copacabana Beach. Een gratis concert. Dat dat veel mensen trok is niet zo gek, maar de 1,5 miljoen mensen die naar het strand kwamen had de Braziliaanse politie ook weer niet verwacht. Hotels waren volgeboekt en mensen kampeerde op het strand om zeker te zijn van een goede plek. De band maakte er een feest van en het concert werd legendarisch.

Nirvana – Live at Reading Festival

Wellicht één van de meest beroemde festivalsets allertijden: Nirvana bij Reading Festival in 1992. Het was het laatste optreden van de band op Engelse bodem. Bijna het hele album ”Nevermind” werd gespeeld, die een jaar daarvoor was uitgekomen en de band veel populariteit had opgeleverd. Daarnaast werden enkele nog niet uitgebrachte nummers gespeeld. ”All Apologies” en ”Dumb” kwamen pas uit op het album ”In Utero” in 1993. De set is uitgebracht als cd/dvd en is tevens te bekijken op YouTube.

Queen – Live at Live Aid

Eén van Queen zijn meest legendarische optredens was bij Live Aid in 1985. De set werd zelfs compleet nagespeeld voor de film Bohemian Rhapsody. Het benefietconcert werd georganiseerd om geld op te halen om de hongersnood in Ethiopië te stoppen. De set duurde weliswaar maar zeventien minuten, het was toch een belangrijk moment voor de muziekindustrie en de band. Queen herontdekte zichzelf en de muziekindustrie ontdekte de immense impact die ze hebben en wat ze daar mee kunnen doen. In totaal is er 127 miljoen Britse pond opgehaald tijdens het concert.

Welke concertfilm ga jij zeker kijken? Laat het ons weten via Instagram, Facebook en Twitter.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*