Tokio Hotel laat je in de kou staan op “2001”

Na hun doorbraak in 2006 bleef Tokio Hotel nog een aantal jaar razend populair. Echter sloeg de band na wat radiostilte een andere weg in, waar niet iedereen blij mee was. Tot nu: het album “2001” het jaar van oprichting, toen nog onder de naam Devilish, suggereert een terugkeer naar de gloriejaren. Maar is dat ook zo?

Het zien van de eerste track van het schijfje laat je hart iets sneller kloppen: “Durch den Monsun 2020”. Toch is het wat twijfelachtig want kan je een banger van een hit, waar zoveel nostalgie en emotie in zit wel vernieuwen? Het antwoord is nee. Begrijpelijk is dat Tokio Hotel ouder is geworden, maar het nummer voelt meer als een hippe song die je hoort in een kledingwinkel dan een remake van het origineel. Het mist gewoon de edgy vibe. Met “HIM” wordt de elektronische dansmuziek ingeruild voor iets wat meer op Tokio Hotel lijkt. Het is wat simpel, maar het is iets wat prima op de radio gedraaid kan worden.

“White Lies” is een samenwerking met VIZE en klinkt als een track wat prima door kan naar het Songfestival. De refreinen zijn catchy en er zit een lekkere beat onder. Een andere samenwerking wordt gedaan met VVAVES op “Just A Moment”. Het is een akoestische track waar eigenlijk niks boeiends op gebeurt. De rust wordt opgezocht met “Ain’t Happy”. Het is een rockballad waar de karakteristieke stem van zanger Bill Kaulitz goed naar voren komt.

Het nostalgische gevoel komt pas halverwege het schijfje met “When We Were Younger”. Het nummer gaat over de vriendschap tussen de vier bandleden met een knipoog naar het verleden. De track is lekker catchy en de clip zorgt voor een extra goed gevoel, gezien er beelden van vroeger in zitten. Met de Duitstalige track “Berlin” wordt “2001” afgesloten.

Gezien Tokio Hotel al even aan het teasen was met een album genaamd “2001”, was de verwachting dan ook dat het een schijfje vol oude, ongepubliceerde tracks zou zijn. Dit is echter niet het geval en dat zorgt voor veel teleurstelling. “2001” is prima, als je het nieuwe geluid van de band goed vindt. Anders is het niet meer dan een dertien in een dozijn indiepop-album.

Beoordeling: 5/10
Releasedatum: 18 november 2022
Label: Epic Records Germany