Suicide Silence klinkt ontzettend rauw op “Remember… You Must Die”

Suicide Silence is een van de bekendste namen in deathcore. De band bestaat inmiddels meer dan twintig jaar en brengt nu met “Remember… You Must Die” het zevende studioalbum uit. Op “Become the Hunter” uit 2020 schakelde de band al wat over op hun originele sound. Zetten ze die verandering op deze plaat door?

Na een onheilspellende introtrack begint “Remember… You Must Die” echt met “You Must Die”. Suicide Silence laat er geen gras over groeien en begint het nummer met sprintende blastbeats en lekker rauwe gitaren. De eerste breakdown is ook meteen raak. “Capable of Violence (N.F.W.)” gaat al net zo energiek van start en de gitaarriffs vliegen je om de oren. Vooral wanneer de band het tempo wat terugschroeft kun je even lekker headbangen.

Wat na de eerste twee liedjes wel gelijk opvalt, is dat het album echt ontzettend rauw klinkt. En dat is positief. De gitaren klinken als cirkelzagen en de drums klinken ook heerlijk live. De screams van zanger Eddie Hermida zijn gevarieerd maar ook verrassend verstaanbaar. Sonisch zit de plaat dus goed in elkaar, als je fan bent van dit soort rauwe productie. Het geeft in ieder geval een vertrouwd gevoel.

Fucked for Life” valt op door de interessante drums die de gitaarriff volgt en het duistere riffje dat in de brug te horen is. “Kill Forver” valt op door het groovy middenstuk. Zo hebben de meeste liedjes op “Remember… You Must Die” wel iets dat opvalt. Maar die ene breakdown of gitaarsolo waar je naar op zoek bent, is de revue nog niet gepasseerd. De bridge op “God Be Damned” komt wel in de buurt. Het tempo is even wat lager en de muziek krijgt de ruimte om je te vervoeren met een lome, headbangende riff. Daarna knalt Suicide Silence vrolijk door op de te verwachten manier. De gitaarriff op “Alter of Self” geeft een extra melodische lading aan het refrein en gezamenlijk klinkt het erg fijn. Een korte drumsolo van de nieuwe drummer Ernie Iniguez, kondigt een vertraagde outro aan.

De driekwartsmaat die op “Endless Dark” te horen is brengt wat variatie maar de band blijft onverminderd bruut. Een chaotische gitaarsolo maakt het nummer af. De groovy kant van de band is weer te horen op “Dying Life”, met een onverwachte drumgroove die je bij de les houdt. Verreweg het langste liedje van de plaat is “Full Void” dat tevens het album afsluit. De track is grotendeels instrumentaal, met verschillende gitaarsolootjes, maar geen van de instrumenten neemt de overhand. Het is verfrissend om te horen hoe de instrumenten hier het verhaal vertellen.

Bijna 40 minuten aan ononderbroken brute gitaarriffs, drums, breakdowns en solo’s, dat is wat “Remember… You Must Die” is. Suicide Silence laat met deze plaat zien dat ze nog steeds puike deathcore kunnen maken. Toch mis je een beetje dat ene nummer, met die ene grond schuddende breakdown of gitaarsolo.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 10 maart 2023
Label: Century Media Records