Silent Planet evolueert op “SUPERBLOOM”

Op 3 november 2023 kwam Silent Planets nieuwe album “SUPERBLOOM” uit. Het is een betekenisvolle datum, want precies een jaar geleden had de band een ernstig auto-ongeluk toen zij aan het touren was. Frontman Garrett Russell onthult dat de gebeurtenis een invloed had op de muziek: de bijna-doodervaring “versterkte ons vertrouwen om nieuwe dingen te proberen.” Hoe is dat terug te horen op het nieuwe schijfje?

Het album opent met “Lights off the Lost Coast”, een vrij oninteressante introductietrack. Er zijn vreemde, onheilspellende geluiden te horen, maar echt muziek is het niet. Van alle intro’s en intermezzo’s die Silent Planet tot nu toe heeft uitgebracht, is dit helaas de slechtste. Het tweede nummer, “Offworlder”, is stukken beter. De vreemde geluiden van de introtrack zijn ook in het begin van dit lied aanwezig, maar er zit al een duidelijk ritme in, wat de luisteraar houvast geeft. Dan begint zanger Russell met zijn fluisterende maar indringende stem het verhaal te vertellen. De teksten van de band zijn altijd van het hoogste niveau; dat is ook in dit nummer het geval, maar er valt wel iets op. De gebruikte woorden zijn minder moeilijk dan in eerdere werken en dat maakt het een stuk makkelijker te volgen. De muziek past er ook goed bij. De coupletten zijn minder zwaar en bereiden je perfect voor op de heavy gedeeltes van het lied. Lekker!

Collider” is opvallend door de geweldige riff in het voorrefrein en de breakdown. Het klinkt ietwat onlogisch en de verbuigende gitaarnoten dragen daar verder aan bij. Maar wat klinkt het lékker! De clean zang van Russell komt goed naar voren in het refrein. Na het vertrek van bassist en clean zanger Thomas Freckleton, is het aan Russel om de clean zang voor zijn rekening te nemen. Op het vorige album konden we al een beetje van zijn zang horen, maar wat we nu horen is op een compleet ander niveau. Hij gaat met sprongen vooruit!

Dat Silent Planet wat risico’s wil nemen blijkt op “Euphoria” met een traag, bijna shoegaze-achtig refrein. Het geeft het nummer een eigen karakter – hoewel het echt memorabele gedeelte de outro is, met de brute en sinistere tekst “You weren’t supposed to see this / You weren’t supposed to be here”. De atmosfeer die de band hier creëert is simpelweg geweldig. Dat gezegd hebbende, het is nog niet écht duidelijk waar de band nieuwe dingen aan het proberen is. “Antimatter” is misschien nog het meest duidelijke voorbeeld, waar een vreemde elektronische melodie te horen is. Enerzijds is dat absoluut een nieuwe stap voor de band, anderzijds klinkt het als een logische evolutie voor de band. Het verhaal dat de band erover verteld dat ze meer risico’s durfden te nemen na het auto-ongeluk lijkt een beetje overdreven.

Een hoogtepunt van het album is de eerste single: “:Signal:”. Het is ontzettend hard en energiek. Er is een rustiger gedeelte in de brug, maar emotioneel is ook dat zwaar. Het nummer gaat dan ook over het einde van de wereld en dat wordt perfect gereflecteerd in de muziek. De track wordt opgevolgd door “Annunaki”, ook al zo’n zwaar nummer. Het vraagt wat van de luisteraar om deze twee nummers na elkaar te luisteren, maar het versterkt de impact ook.

Nexus” is muzikaal een heerlijk divers nummer, maar zal vooral bij hardcore Silent Planet-fans populair zijn. De tekst is bijzonder complex en refereert naar verschillende eerdere werken van de band, vooral het album “Everything Was Sound”. Er zit hier een bom van betekenis die je niet zo makkelijk weet te ontrafelen. Als je het wel wilt proberen, pak dan het woordenboek er maar bij.

De plaat sluit af met “Reentry” en “SUPERBLOOM”. “Reentry” is een intermezzo dat al een stukje muzikaler is dan het intro “Lights off the Lost Coast”, maar echt veel voegt het niet toe. Het nummer is niet lang genoeg om echt een muzikaal idee te verkennen. “SUPERBLOOM” is een rustig, alt-rock nummer. Dat hadden we niet verwacht van Silent Planet. Het is goed dat de afsluitende track een herkenbaar karakter heeft, maar helaas is het niet een erg indrukwekkend nummer. Het is niet memorabel zoals eerdere albumafsluiters van de band.

Silent Planets nieuwe album “SUPERBLOOM” heeft behoorlijk wat lekkere muziek, maar er zijn ook wat misstappen. Op zijn best is het geweldig en op zijn slechtst is het saai. Gelukkig is het veel vaker goed dan slecht. Je moet de plaat zeker even luisteren en de nummers die je leuk vindt opslaan.

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 3 november 2023
Label: Solid State Records