Rotterdamse gezelligheid op Scumbash met lokale helden en internationale legendes

Op zaterdag 4 februari 2023 is het in Rotterdam tijd voor punk, hardcore, psychobilly en alles daar tussenin op Scumbash. Begin 2022 kon de vijfde editie van het festival op het laatste moment niet doorgaan door de toen geldende coronamaatregelen, maar dat wordt nu minstens zo hard ingehaald.

Feesten in de Rotterdamse haven

Het beloofd een lange dag te worden; de eerste band trapt om 13:00 uur af en maar liefst 21 bands verder zal het festival de deuren sluiten rond middernacht. Scumbash vindt dit jaar, net zoals de laatste editie in 2017, plaats in de RDM Onderzeebootloods in de Rotterdamse havens. Een imposante locatie waar het festival in 2017 onverwachts naar uit moest wijken, nadat de 3 jaren ervoor gebruik werd gemaakt van de Van Nelle Fabriek. Ondanks wat financiële tegenvallers én het coronavirus heeft organisator Schorem Haarsnijder & Barbier zich niet uit het veld laten slaan en komt 6 jaar later dus terug met een keiharde editie van Scumbash. Niet alleen staan er bands zoals Death Before Dishonor, Slapshot en Peter Pan Speedrock op het programma; als bezoeker kun je ook terecht bij Schorem zelf voor een frisse coupe of je laten tatoeëren door een van de lokale tattooshops in de ‘lifestyle court’. Zoek vervolgens nog even je nieuwe favoriete bandshirt uit bij de stand van de Maastrichtse Babashop en je bent klaar om te feesten!

Meeschreeuwen met lokale helden

Rotterdam is een trotse stad en dat blijkt ook zeker uit de line-up. Er staan namelijk vier lokale bands op de podia vandaag; te beginnen met The Heart Monitors. Deze vier punkers hebben de eer om het festival te openen en de boel even flink op te warmen. Letterlijk, want het is vrij koud in de nog wat lege zaal waar de Maggot stage zich bevindt. Niet gek natuurlijk, het is nog vroeg! The Heart Monitors zijn in ieder geval meer dan wakker en de bezoekers die dat nog niet waren, worden bruut gewekt door de rauwe punk die door de zaal galmt. Op hetzelfde podium zien we The Shivvies met hun dansbare punkrock á la The Ramones (inclusief ‘The KKK Took My Baby Away‘-cover). Dansen kunnen we zeker ook later op de middag bij Cenobites. De psychobillyband staat op het kleinste podium (Leech) en trekt veel bekijks. Dit podium is geplaatst in de lifestyle court, waar je ook terechtkunt voor een bakje friet of een ‘rotdog’ van Hans Worst. Dit betekent helaas wel dat je als bezoeker midden in een frituurlucht staat. Goed voor de vetkuiven! Later op de dag staat wegens ziekte van frontman Wattie The Exploited helaas niet op de Roach stage, maar gelukkig krijgen we er een band voor terug wiens frontman minstens zo’n mooie hanekam heeft; Disturbance. De vuisten gaan geregeld de lucht in om met de punkband mee te schreeuwen: “The world is a pisshole and God pulled the chain. The world is a pisshole and we’re going down the drain. Whoahoahoaoa“.

Hardcore uit binnen- en buitenland

Hardcoreliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen tijdens Scumbash. Zo zien we vroeg op de middag Mindwar uit België. De straight in-your-face hardcore is niet perse vernieuwend, maar wel heel goed en prima om je windmills alvast te oefenen. Het publiek bij de Leech stage is helaas nog wat kalmpjes, maar daar is niks meer van te merken zodra om 19:45 uur Born From Pain het podium bespeelt. De hardcoreband uit Limburg draait al aardig wat jaren mee en trekt nog steeds veel bekijks. Het publiek doet goed mee en behoudt deze energie voor de volgende band: Hoods uit Californië. Toch valt er wel iets te zeggen over het geluid bij de Leech. Als je niet recht voor het podium staat, is dit namelijk echt bar slecht en onverstaanbaar. Zanger Mike Mraz merkt ook op dat niet iedereen er helemaal bij is en probeert het met wat grapjes over “wooden shoes”. Ondanks dit worden er zeker wat fingerpointers en crowdkills uitgedeeld en schreeuwen de mensen die het wél kunnen verstaan mee, tegen de barricade aan. Hardcore op het grote podium, de Roach, komt van twee bands uit Boston: Death Before Dishonor en Slapshot. Beide legendes in de hardcorescene en beiden doen waar ze goed in zijn. Is het nog heel spannend? Wellicht niet. Hoort het erbij op een dag zoals vandaag? Absoluut! Er wordt meegezongen, gemosht en de vuisten zijn continu gebald in de lucht. “Boston belongs to me!“.

Dansen en eerste stagedives met de afsluiters

De een na laatste band is vandaag de vreemde eend in de bijt. You either hate it or you love it: The Toy Dolls. De band staat bekend om zijn extravagante bandleden en flinke dosis humor in hun songteksten. Als je het geluk hebt om vooraan te staan bij de Maggot stage ga je vanzelf mee in het feestgedruis. Aan de bezwete mensen te zien die de pit uitkomen gaat het daar helemaal los. De hal waarin het podium zich bevindt is helaas vrij smal en als je achteraan staat is er geen doorkomen aan. De afsluiter van Scumbash 2023 is Nederlands eigen Peter Pan Speedrock. Het lijkt erop dat veel bezoekers langzaamaan vertrekken richting huis of hotel, want het is lang niet zo druk meer. Desalniettemin is het een feestje als vanouds, inclusief bezoek van Dikke Dennis. Natuurlijk moeten ook tradities in stand worden gehouden en mag een aantal kinderen hun eerste stagedive ooit doen bij een Peter Pan Speedrock show. Kom maar op met die nieuwe generaties rockers!

Scumbash 2023 was een feest voor jong en oud. Wil jij er volgend jaar ook bij zijn? Houd dan de website van Scumbash in de gaten voor informatie over de volgende editie!