Het muzikale leven van Chester Bennington

Vandaag is het vijf jaar geleden dat Chester Bennington is overleden. Wij blikken terug op zijn carrière, zijn leven en de manier waarop hij de muziekindustrie beïnvloed heeft. Voor veel fans en artiesten is Bennington nog steeds een held.

Chesters weg naar Linkin Park

Sean Dowdell and His Friends? was de eerste stap die Chester Bennington zetten in zijn carrière. De band bracht een cassette uit in 1993 en ging daarna uit elkaar. Bennington gaf echter niet op, maar startte samen met Sean Dowdell een nieuwe band, Grey Daze. Deze had echter ook geen lang leven. Bijna had hij het opgegeven met muziek maken, maar toen werd hij in contact gebracht met de leden van de band die we nu kennen als Linkin Park.

Bennington is van 1999 tot zijn overlijden in 2017, zanger geweest van de band Linkin Park. De band begon als Xero, maar toen Bennington de oorspronkelijke zanger Mark Wakefield verving werd de band omgetoverd tot Hybrid Theory. Uiteindelijk werd ”Hybrid Theory” de naam van het beroemde break-out debuutalbum van de band, en Linkin Park de naam van de band zelf.

Hybrid Theory” is een album dat nog steeds veel betekenis heeft voor fans. De combinatie van de stemmen van Bennington en Mike Shinoda heeft iets unieks. De manier waarop zij de tracks over heftige thema’s als depressies en angsten zongen zorgden ervoor dat luisteraars zich begrepen voelden. Maar dat had ook een keerzijden. De tracks waren een reflectie van hoe Bennington zich voelde. In een interview met Rolling Stone zei hij hierover: ”Het was zo van: ‘Er zijn veel nummers over depressie, angst en paranoia. Verzin je dat gewoon?’ En ik zei, nee.

Moeilijke tijden en groot succes

Veel van zijn pijn kwam voort uit jeugdtrauma. Als kind werd Bennington jarenlang misbruikt door een oudere vriend. Ook de scheiding van zijn ouders raakte hem hard. Zijn moeilijke jeugd maakte dat hij op elfjarige leeftijd begon met het gebruiken van allerlei soorten drugs. Tijdens zijn carrière met Linkin Park stopte hij met de drugs. Sindsdien heeft hij in interviews veel gesproken over de slechte effecten van drugs. In 2011 is hij ook gestopt met het drinken van alcohol. De zanger probeerde zijn leven op een andere manier te leven.

Ondanks zijn problemen met zijn gezondheid, zowel op mentaal als fysiek gebied, was Bennington erg gedreven om te werken aan muziek. Hij was zich er van bewust dat hij hard zou moeten werken voor een carrière in de muziekindustrie. Daarover zei hij: ”Muziek zou je leven moeten zijn. Je moet het leven, je moet het eten, je moet het dromen, je moet er mee wakker worden. De enige manier dat je ooit een kans gaat hebben in deze industrie is als je bereid bent om alles op te offeren om je doel je halen.” Na het enorme succes van debuut album ”Hybrid Theory” zei hij: ”We hebben geen pauze nodig. We moeten nog drie albums maken voor we een pauze nemen. We zijn pas net begonnen.”

En die albums kwamen er. In totaal heeft Linkin Park zeven studioalbums uitgebracht met Bennington als leadzanger. Er zijn ook heel wat tours geweest en de band heeft voor fantastische festivalmomenten gezorgd. Memorabele momenten uit de carrière van Bennington gaan van de eerste keren dat hij ”In The End” live zong tot de keer dat hij ”One More Light” zong ter ere van zijn toen net overleden vriend Chris Cornell, de zanger van onder andere Soundgarden.

Inspirerende muzikale keuzes

One More Light”, het laatste album dat Chester Bennington heeft opgenomen als leadzanger van Linkin Park, is nog steeds enigszins controversieel. Sommige zeggen dat het album te soft is, dat het niet past bij de band. Anderen zeggen dat het album laat zien dat Linkin Park een band is die alles kan doen. Van de heftige tracks aan het begin van hun carrière tot de zachtere tonen van dit laatste album. Bennington heeft door zijn carrière heen veel diversiteit laten zien op het gebied van vocalen. De manier waarop hij zowel harde screams als clean vocals kon produceren opende de weg voor artiesten die deze dagen niet binnen één hokje willen blijven. Bands als Bring Me The Horizon en ONE OK ROCK zeggen dan ook geïnspireerd te zijn door de diversiteit binnen de muziek van Linkin Park. Alles is mogelijk: je hoeft niet meer binnen een genre of stijl te blijven.

Dat Bennington een voorbeeld was én nog steeds is voor velen, mag duidelijk zijn. Zelf werd hij geïnspireerd door onder andere Stone Temple Pilots, een Amerikaanse rockband die zijn oorsprong vindt in 1989 in San Diego. In 2013 kwam Bennington’s droom om onderdeel van deze band te zijn uit: hij was de nieuwe leadzanger van Stone Temple Pilots. In 2015 besloot hij echter de band alweer te verlaten zodat hij zich volledig kon toewijden aan Linkin Park. Dit was niet Benningtons enige project buiten Linkin Park. Zo was hij co-founder van de elektronische rockband Dead by Sunrise en trad hij regelmatig met andere bands en artiesten op.

Overlijden en memorial concert

Chester Bennington beroofde zichzelf van het leven op 20 juli 2017. Linkin Park speelde een maand daarvoor nog een show in de Amsterdamse Ziggo Dome als onderdeel van hun One More Light Tour. Zijn overlijden kwam voor velen dan ook erg onverwacht. Bandlid Mike Shinoda liet op Twitter weten dat de geruchten, die op dat moment al gaande waren, klopten: ”Geschrokken en diepbedroefd, maar het is waar.

Kamp jij met suïcidale gedachten? In Nederland kun je het telefoonnummer 0800-0113 bellen om met de zelfmoordpreventielijn te praten. Ook kun je via hun website informatie vinden over online therapie en zelfhulp.

Na het plotselinge overlijden van Chester Bennington heeft Linkin Park samen met bevriende artiesten een concert gespeeld ter ere van Bennington. Vele artiesten die geïnspireerd zijn door Bennington kwamen samen om zijn nummers levend te houden samen met de leden van Linkin Park.

Nalatenschap

Nu, vijf jaar na zijn overlijden, leeft de nalatenschap van Bennington nog steeds. Zijn passie, zijn gedrevenheid tot het maken van muziek heeft gezorgd voor tracks die niet meer weg te denken zijn uit de alternatieve scene. Fans van over de hele wereld vinden troost in zijn nummers, of verliezen zichzelf er juist in. Hij is een inspiratie voor velen en zal dat nog heel lang zijn.

Rust zacht, Chester Bennington.