LOVEBITES speelt standaard powermetal op “Judgement Day”

De powermetalband LOVEBITES heeft een moeilijke tijd achter de rug. De originele bassist Miho vertrok uit de band, waarna er een pauze van enkele maanden werd genomen. Met de komst van de nieuwe bassist Fami werd het tijd om de instrumenten weer op te pakken. En dus kwam op 22 februari het vierde album uit: “Judgement Day”. Klinkt de band nog net zo krachtig als eerder?

Het schijfje opent met “We Are the Resurrection” en het klinkt direct episch en triomfantelijk. Die toon wordt niet lang vastgehouden, want al snel begint er een duistere, snelle riff. Het is een uitdaging om die energie het hele nummer vast te houden, maar LOVEBITES krijgt het toch voor elkaar. Ook de gitaarsolo die in de brug zit is niet mis. Het enige minpunt is dat het nummer net een tikkeltje te lang is: aan het eind ben je de riffs wel zat.

De titeltrack “Judgement Day” begint een stukje langzamer. Er zijn alleen onheilspellende gitaren en een ademhaling te horen en je voelt dat er naar iets opgebouwd wordt. Dan plotseling klinkt er het geluid van brekend glas en gaat er een energieke riff van start. Wat opvalt is dat dit nummer iets symfonischer is dan het vorige. Daarnaast heeft de basgitaar een aardige partij in het refrein: Fami lijkt een goede toevoeging aan de band. In de outro heeft zangeres Asami nog een paar flink hoge uithalen indrukwekkend!

Ook “The Spirit Lives On”, “Wicked Witch” en “Stand and Deliver (Shoot ‘Em Down)” zijn lekkere tracks. Wel wordt het duidelijk dat LOVEBITES standaard powermetal speelt. Niks mis mee natuurlijk het is een heerlijk genre maar het zorgt ervoor dat de band een echt eigen karakter mist. Daarnaast is het storend dat zangeres Asami niet zo goed is in Engels. De teksten zelf zijn grotendeels grammaticaal in orde, maar haar uitspraak is slecht. In een genre waarin juist de technische vaardigheid van bandleden in de spotlight staat, moet je dat echt niet willen.

Dat alles geldt ook voor de rest van het album. Er is niet zoveel te zeggen over de individuele tracks: het klinkt gewoon goed en het tempo ligt hoog in de meeste nummers. Wat in “Victim of Time” nog wel opvalt is de lange en indrukwekkende gitaarsolo in de brug. Dat hebben andere nummers ook, maar op een of andere manier grijpt deze je aandacht meer dan de rest. De afsluitende track is “Soldier Stands Solitarily” en heeft nog een origineel idee: in de coupletten wisselen zang en korte gitaarsolos elkaar af. Het zou gaaf zijn geweest als LOVEBITES dit soort creativiteit in meer songs had verwerkt.

LOVEBITES is door en door een powermetalband en wijkt niet veel af van de standaard in het genre. Dat zorgt ervoor dat “Judgement Day” geen uitglijders kent, maar ook niet boven andere albums uitsteekt. Liefhebbers van het genre kunnen er desondanks flink van genieten, want het blijft gewoon goede muziek.

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 22 februari 2023
Label: Victor Entertainment / JPU Records