INTERVIEW: KennyHoopla

Zanger KennyHoopla heeft roerige tijden achter zich, maar is terug met een nieuwe single: “You Needed a Hit//“. Wij spraken kort met hem over deze single, nieuwe muziek, Nederlandse shows en uiteraard was het tijd voor een dilemma.

Hoe gaat het met je? Het zijn moeilijke tijden voor je geweest.

Het gaat op en neer. Het enige wat ik probeer te doen, is om het beste uit elke dag te halen. Dat is alles wat ik momenteel kan doen. Ik heb mezelf voorbereid op een geweldige toekomst en probeer uit alles een les te halen.

Het is in ieder geval goed om te zien dat je nieuwe muziek uitbrengt. Wat kun je vertellen over je single “You Needed a Hit//”?

Het was een beetje ironisch dat mensen muziek van mij nodig hadden en mij als persoon nodig hadden. Een beetje zoals de [muziek]industrie die zegt dat je een hit nodig hebt, voordat ze naar je gaan luisteren. Ik ben gewoon sarcastisch met deze comeback-single. Het is verder vrij rechttoe, rechtaan.

Hoe zijn de reacties dan geweest op de single? Kunnen mensen dat sarcasme waarderen?

Ik denk dat mensen blij zijn dat ik terug ben, maar ik denk dat veel mensen niet zo onder de indruk zijn en denken dat ik nog veel meer kan. Wat ik ook geloof. Geen gebrek aan respect naar het nummer en de mensen met wie ik het gemaakt heb, maar ik ben zeker tot meer in staat. Maar aan het einde van de dag is het gewoon muziek. Dus de reacties waren gemengd. Wat helemaal prima is.

Je hebt het nummer dus niet alles gegeven wat je kan.

Ik heb niet veel concentratie om dingen te maken die ik écht wil maken. Zoals dit nummer, ik vond het leuk om het te maken, maar ik heb er een dag aan zitten schrijven en toen hebben we het ook gemaakt. Het was niet iets waar ik veel tijd aan heb besteed. Maar dat is ook wel weer cool, want dat is punkrock en heel erg in het moment. Het was ook niet de bedoeling om er een of ander diep Kanye-ding van te maken ofzo.

Als je het nummer aan de hand van drie woorden zou moeten omschrijven, welke kies je dan?

Krachtig… Nee, grapje. Impulsief, satirisch en urgent.

Kunnen fans meer nieuw werk verwachten?

Ja, zeker weten! Ik werk aan een project dat in het najaar uitkomt en een met Travis [Barker]. De EP met Travis [Barker] verschijnt volgende maand.

Wat kunnen mensen verwachten van die nieuwe muziek?

Ik heb gewoon muziek gemaakt, ik heb er vooral niet te veel over nagedacht. Mijn muziek zal meer indierock en introspectief zijn, maar die met Travis [Barker] is meer ‘fun’. Laat ik het zo zeggen: energiek!

Kijk je er naar uit om de nieuwe tracks live te spelen?

Zeker! Ik heb het gevoel dat deze nummers speciaal zijn gemaakt voor een live-aspect in plaats van het ‘normale’ luisteren. Ik heb in een paar arena’s gespeeld met Machine Gun Kelly, maar nog nooit iets zo consequent op dit niveau. Ik heb het gevoel dat het publiek me nu waarschijnlijk veel beter kent dan tijdens mijn eerste supporttours, dus het zal interessant zijn om het te zien!

Vorig jaar heb je in Nederland een set op Pinkpop en een uitverkochte headlineshow gespeeld. Hoe was die ervaring?

Dat was echt te gek! Ik was zo door zo in de war van het feit dat mensen op kwamen dagen en de teksten kenden. Ik ben nog steeds behoorlijk verbaasd en ik denk dat ik dat allemaal nog steeds aan het verwerken ben, dat iemand aan de andere kant van de wereld me kent en dat het allemaal echt is.

Nog leuke tourverhalen overgehouden aan je tijd in Europa?

Ik heb eigenlijk niet zoveel tourverhalen. Ik doe niet veel als ik op tour ben. Ik ga slapen en probeer daarna te zorgen dat alles goed is voor de volgende dag. Er is al zoveel dat je moet balanceren met persoonlijkheidstypes en mensen met wie ik ben. Ik probeer gewoon de klus te klaren en ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Wat zijn de reacties die je hebt gehad na je laatste tour?

Uhmm… Ik weet het niet. Ik denk dat ze me leuk vinden? Ik heb het gevoel dat er meer vraag is met meer fans. Meer vraag om nieuwe muziek uit te brengen.

Zijn er al plannen om terug te keren naar Europa?

Zeker weten, zo snel als mogelijk is voor me. Dat gaat te gek zijn. Europa is echt de plek waar de mensen zijn die rock- en indierockmuziek waarderen. Er is daar echt een publiek voor. Ze houden echt van die muziek en ‘snappen’ het gewoon.

Welke drie nummers staan dan sowieso op de setlist?

‘estella//’, ‘T shirt’ en ‘how will I rest in peace if I’m buried by a highway?//’.

Laten we eindigen met een dilemma: de wereld rond touren, maar bij elke show zijn er maar 50 mensen OF de rest van je leven dezelfde drie zalen spelen, maar het is altijd compleet uitverkocht.

Een kleine groep mensen kan voelen als een arena wanneer de juiste energie er is. Het kan zelfs voelen als een uitverkochte show als iedereen in het moment is. Dus ja, elke avond een andere show.

De single van KennyHoopla, “You Needed a Hit//“, is hieronder te beluisteren. Weten waar de zanger in de toekomst allemaal optreedt? Dat vind je op de website van KennyHoopla.