INTERVIEW: REFORMIST

De Nederlandse metalband REFORMIST timmert sinds een paar jaar lekker aan de weg. De debuut EP werd in 2021 uitgebracht, dit jaar tourt de band door heel Nederland als onderdeel van Popronde 2022 en binnenkort is er ook nog een gloednieuwe single. Een goed moment om even met de band om de tafel te zitten!

Hoe gaat het met jullie?

Het gaat super met ons! Vorig jaar hebben we onze eerste muziek uitgebracht en sindsdien hebben we een aantal hele gave optredens gegeven, waaronder in Poppodium 013, Patronaat, Baroeg en meer.

Voor wie nog niet bekend is met REFORMIST; kun je de band beschrijven aan de hand van drie woorden?

We zouden dan gaan voor de woorden: modern, progressive en heavy. Dit is hoe je de muziek van REFORMIST het beste kan omschrijven.

En welke track is een goede introductie naar jullie als band?

De single ‘Rebuild’ van onze EP uit 2021. In dit nummer hoor je verschillende metalinvloeden die worden samengebracht in een moderne metalsong. Naast heavy en groovy riffs bevat het nummer ook
een catchy refrein en verschillende melodieën.

Op 7 september brengen jullie een nieuwe single uit – “Hivemind“. Wat kunnen mensen van deze track verwachten?

De nieuwe single ‘Hivemind’ kan worden omschreven als een zware, progressive song met catchy en
groovy riffs, melodieën en vocalen. De mix is gedaan door Simone Pietroforte, onder andere bekend van
Distant, Sold Soul, Abbie Falls en meer. ‘Hivemind’ zit al een tijdje in onze liveset en heeft keer op keer de zaal op z’n kop gezet, waarbij het publiek lekker los ging.

Klinkt goed! Kun je misschien iets meer vertellen over de betekenis achter het nummer?

Het vertelt ons het conceptuele verhaal van de mensheid, dat een punt heeft bereikt waarbij
alle mensen op aarde één collectief brein en mentale staat van zijn hebben. Hierbij wordt iedereen
gelijk behandeld, behalve de personen die de mensheid zo ver hebben gekregen om deel te nemen aan
deze staat van zijn.

Kunnen we nog meer nieuwe muziek verwachten op korte termijn?

We zijn na de release van ‘Hivemind’ druk met het spelen van shows, onder andere door onze deelname aan Popronde, maar ook een aantal losse shows. Er komt wel meer nieuwe muziek in 2023, dus het is zeker de moeite waard om ons in de gaten te houden.

Zoals je net al even noemde brachten jullie in 2021 jullie debuut EP uit: “Reform, Rebuild“. Hoe zijn de reacties hierop geweest?

Supergoed! De eerste reacties waren heel positief. Als beginnende band, beginnende middenin de coronacrisis, was het lastig om het juiste publiek te vinden. Optredens waren niet mogelijk. Gelukkig hebben we online toch een sterke indruk achtergelaten in de Nederlandse metalscene. In 2021 hebben we gelukkig een aantal debuutshows kunnen spelen, onder andere in Eindhoven, Steenwijk en Capelle aan den IJssel. Naast hele positieve reacties en veel beweging in het publiek met moshpits, kregen we vaak verbaasde reacties dat we een nieuwe band zijn. Ons doel is om op alle vlakken een professionele band te zijn, dus ook op het podium.

Kun je iets vertellen over de overeenkomsten en verschillen met het nieuwe werk tegenover deze plaat?

We zijn hard bezig om de REFORMIST-sound in al onze muziek tot uiting te brengen. Dit is ook bij
‘Hivemind’ duidelijk terug te horen. Deze song bevat riffs die we hebben geschreven met de energie die we hebben gekregen bij onze eerste liveshows. ‘Hivemind’ zal dus zeker zorgen voor veel beweging en energie vanuit het publiek.

Vanaf september gaan jullie flink touren door Nederland als onderdeel van Popronde 2022. Waar kijken jullie het meeste naar uit?

We hebben veel goede dingen gehoord over de Popronde en we willen onze muziek met zoveel mogelijk mensen delen. De Popronde is een mooi initiatief waarbij beginnende artiesten de kans krijgen door heel Nederlands optredens te geven. We zijn vooral benieuwd hoe de bezoekers van de Popronde reageren op onze muziek, die wellicht wat minder toegankelijk is voor de gemiddelde muziekfan. Ook zijn we benieuwd naar alle verschillende zalen waar we gaan spelen en we hopen lekker veel nieuwe fans te ontmoeten. We zijn vereerd dat we door de jury uitgekozen zijn om bij de selectie te zitten van Popronde dit jaar en we hopen dan ook op veel toffe optredens!

Laten we eindigen met de ultieme vraag: voor welke band(s) zou je nog eens willen openen?

Er zijn heel veel bands die we graag luisteren of waar we inspiratie uit halen. We hebben een aantal bands die we benoemen bij het omschrijven van onze muziekstijl: Whitechapel, Novelists, Humanity’s Last
Breath
, Periphery en Meshuggah. Het lijkt ons dan ook megatof om met een van deze bands te spelen.

De nieuwe single van REFORMIST, “Hivemind“, is vanaf 7 september te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Meer informatie over de optredens kun je vinden op de website van REFORMIST en Popronde 2022.