INTERVIEW: Give You Nothing’s Spencer Biddiscombe

Give You Nothing, de melodische punkrockband uit Santa Cruz, komt in oktober met een nieuwe plaat: “Songs For the Broken“. De eerste single verschijnt in augustus, dus wij spraken alvast met frontman Spencer Biddiscombe over het album, de eerste single, muzikale invloeden en meer.

Hey Spencer, leuk je even te spreken. Hoe gaat het?

Het gaat goed hier. Het is fantastisch dat we weer shows kunnen spelen en ik ben superenthousiast dat we het nieuwe album gaan uitbrengen.

Voor die plaat hebben jullie getekend bij People Of Punk Rock Records. Hoe is het om bij dit label te zitten?

We zijn zo enthousiast om deel uit te maken van zo’n geweldige lijst van bands waarmee People Of Punk Rock Records heeft gewerkt. Waaronder twee andere bands uit onze thuisstad met onze maatjes in Craig’s Brother en Too Bad Eugene. We proberen de energie en sfeer van het geluid waarmee we zijn opgegroeid te laten horen, die skatepunk uit de jaren ‘90 en de klassieke melodieuze hardcore uit de East Bay.

In oktober komt de plaat “Songs For the Broken” uit. Wat kunnen mensen verwachten?

Je kunt een aantal energieke, agressieve maar toch melodieuze punknummers verwachten en een aantal grote meezingers. We proberen echt de sfeer en de energie van onze liveshows vast te leggen op deze plaat. En we hebben het gevoel dat we met dit album dat geluid echt hebben te pakken.

Dat klinkt goed. Op 18 augustus komt de eerste single van het album uit, “The Hardest Part”. Waarom hebben jullie juist deze gekozen als eerste release?

We dachten dat dit nummer wel een goed en leuk nummer zou zijn om mee te beginnen. Het heeft die aanstekelijke kwaliteit van de muziek en de zang waarvan we dachten dat het een geweldige introductie tot het album zou zijn.

Songs For the Broken” is jullie derde album alweer. Wat zijn volgens jou overeenkomsten met zijn voorgangers?

Ik denk dat het echt in dezelfde sfeer blijft als onze vorige platen, terwijl het ook de ontwikkeling van onze songwriting laat zien. We hebben ook wat ledenwisselingen gehad sinds de laatste plaat, dus het was echt gaaf om alle nieuwe elementen te horen die de nieuwe leden hebben gebracht.

Dus de sfeer en toon zal wel hetzelfde zijn als de twee eerdere platen.

Ik denk dat mensen wel zullen herkennen dat het past bij onze stijl en de verscheidenheid aan al onze verschillende invloeden. We willen nooit in een heel klein hokje worden gestopt. We houden van een mix van snelle en langzame nummers en tracks die juist de zwaardere kant laten zien. Dat is zo geweldig aan punkrock, er is zoveel variatie in de geluiden dat we onszelf nooit willen en hoeven te beperken. En deze plaat zet dat voort: van de hardere opener ‘Unfinished’ tot de regelrechte poppunk-sound op ‘The Price Of Words’.

Een gevarieerde plaat dus! Kun je me nog iets vertellen over de betekenis achter de albumtitel?

De titel en het overkoepelende thema van de plaat grijpt terug naar een tijd waarin tussen alle COVID-sluitingen en andere dingen die in de wereld gebeurden, er veel frustratie en negativiteit was. We wilden proberen om via de liedjes wat positiviteit te vinden en te delen.

Mochten mensen nog niet bekend zijn met jullie muziek. Welke tracks kun je dan aanraden?

Van ons eerste album ‘Simple Words’, van ons self-titled album ‘Reflections’ of ‘Clean Slate’ en van de nieuwe plaat ‘Songs For the Broken’ en ‘The Hardest Part’.

Welke andere bands zijn voor jullie echt inspiratiebronnen en hoe vertaalt dit zich naar jullie eigen muziek?

Die lijst is oneindig. Laat ik een paar grote voor ons noemen. The Descendents, Kid Dynamite, Avail, Propagandhi, Gorilla Biscuits, Dag Nasty, Samiam, Bad Religion, etc. Op onze plaat hoor je de verschillende stijlen van al deze bands. Ik denk dat ze allemaal een geweldig gevoel voor melodie en intensiteit hebben in hun muziek en die hopen we ook vast te leggen.

Wat zijn de tourplannen met het nieuwe album op zak?

We zijn van plan zoveel mogelijk onderweg te zijn om dit album te supporten. We hebben plannen voor een tour door het zuidwesten van de Verenigde Staten, dan in januari het noordwesten. Het oosten en Canada waarschijnlijk later in 2023 en hopelijk volgt dan nog meer.

Mogelijkheden voor Europa en Nederland?

We zouden het te gek vinden om daar een keer te spelen. We hopen snel naar Europa te komen. We hebben echt al zoveel liefde en support ontvangen vanuit daar.

Welke nummers komen ongetwijfeld op de setlist?

Ik kan me niet voorstellen dat we shows spelen zonder ‘Songs for the Broken’, ‘The Hardest Part’ en ‘Permanent’ van het nieuwe album. Maar dat is een moeilijke keuze, er zijn veel nummers die voor een lange tijd deel zullen zijn van de liveset denk ik.

Laten we eindigen met de vraag: voor welke band zou je nog graag eens willen openen?

Dat is een makkelijke vraag voor mij. The Descendents: geen twijfel over mogelijk. Dat zou mijn ultieme band zijn. Of laten we een stap verder gaan en deel kunnen uitmaken van de waanzinnige line-up die eerder dit jaar plaatsvond met Jawbreaker, The Descendents, Face To Face en Samiam. Dat zou behoorlijk krankzinnig zijn. En we zouden graag de kans krijgen om enkele van de epische festivals te spelen die de laatste tijd hebben plaatsgevonden, zoals Red Bridge, Punk Rock Bowling of Fest. Dat zou ook gaaf zijn!

Het album van Give You Nothing, “Songs For the Broken“, is vanaf oktober 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Give You Nothing.