INTERVIEW: Cave In

Na ongeveer een decennium komt Cave In met een nieuwe plaat: “Heavy Pendulum“. Wij spraken met vocalist Stephen Brodsky en drummer John-Robert Conners over het nieuwe album, de video’s en uiteraard kregen de mannen een dilemma voorgeschoteld.

Hey Stephen en John-Robert, leuk je even te spreken. Hoe gaat het met jullie?

Stephen: “We hebben gisteren repetitie gehad, dus mijn keel is een beetje pijnlijk. Maar op een goede manier! Over een paar weken hebben we een optreden op een festival in Texas.

Dat is een goed vooruitzicht. En jullie nieuwe album, “Heavy Pendulum”, komt 20 mei uit. Wat kunnen mensen daarvan verwachten?

Stephen: “Het gaat hun gedachten, hersenen, hart en ziel beheersen.
John-Robert: “Daarnaast kunnen ze ook een erg lang album verwachten, het duurt 70 minuten. Verschillende ups en downs en behoorlijk wat dynamiek.

Voor de release zijn er al wat nummers uitgebracht. Hoe zijn de reacties daar op geweest?

Stephen: “Mensen lijken het leuk te vinden. We hebben ook veel plezier gehad aan het maken van de video’s. We hebben hiervoor vijftien jaar geen clips meer gemaakt. We zijn altijd zo gefocust op audio, het was leuk om juist visueel te werk te gaan. Ik denk dat dat mensen ook wel enthousiast maakt, om Cave In op een andere manier te zien. En we zijn ook een stuk ouder nu.” -lacht

Waarom hebben jullie juist voor deze nummers gekozen om een video bij te maken?

John-Robert: “Het was bijna een loterij.” -lacht “Wij, de bandleden, en de mensen waarmee we werken van Relapse [Records], hebben allemaal een lijst gemaakt met onze favorieten. Deze nummers eindigden bij het samenbrengen bovenaan de lijst.

Hadden jullie zelf al een idee van hoe de video’s eruit moesten komen te zien?

Stephen: “De eerste video kostte wat meer tijd, aangezien we al zolang geen clips meer hadden gemaakt. En die werd uiteindelijk ook anders dan het oorspronkelijke idee. Toen we de eerste hadden gehad, ging het allemaal wat makkelijker. Vooral het plannen was lastig. Als je vier clips maakt in twee maanden tijd is het lastig om iedereen van de band en crew op een schema te hebben.

Als reactie op de nieuwe tracks kwam ik voornamelijk tegen dat het voelt alsof jullie alle oude nummers en stijlen bij elkaar hebben gebracht tot een nieuw meesterstuk. Was het jullie doel om ouder werk muzikaal terug te laten komen?

John-Robert: “Het was geen duidelijke focus van onze kant, maar aangezien we al zolang spelen met bijna dezelfde mensen, dan valt het bijna natuurlijk op zijn plaats.

En qua verschillen?

Stephen: “Het grootste verschil is dat Nate Newton nu onderdeel is van de band. De vibe veranderd dan toch, maar ik denk dat Nate het echt geweldig heeft gedaan om ook Caleb [Scofield] te eren. Wat hij was in de band en wat hij de band bracht. Je kunt het denk ik ook wel horen aan zijn stem, hij probeert echt zijn innerlijke ‘Caleb’ te laten spreken op zijn eigen manier. Het is interessant om te horen, en het is ook mooi. Nate en Caleb waren goede vrienden, hij was net zo close met hem als dat wij waren. Ze speelden samen in een band, Old Man Gloom. Nate heeft op dit album ook Caleb’s basgitaar gebruikt. Dus het is nieuw, maar het brengt ook hulde en respect aan een sterk element van de band.”

Wat was een inspiratiebron voor dit album?

John-Robert: “Op een manier is Caleb’s dood een inspiratie geweest, omdat het ons wakker heeft geschud en we realiseerden dat we hier mee verder wilden gaan. Meer dan dat we de laatste paar jaren hebben gedaan. Los van het creatieve gedeelte natuurlijk. Ik denk vooral dat de inspiratie er was om door te gaan en dat zorgde voor muzikale en creatieve ideeën.

Is er nog een nummer dat net iets specialer voor je is dan de rest?

John-Robert: “Ik ben even na aan het denken, maar het is moeilijk om er een te kiezen.

Stephen: “De enige reden dat ik zou zeggen ‘Blinded By a Blaze’ is omdat het de eerste track is die ik verder uit heb gezet aan de hand van een aantal demo’s. Dat was de kick-start van het schrijfproces. Het was de enige van de lading aan nummers die ik toen heb gestuurd, waarbij iedereen zoiets had van ‘dit heeft potentie’. Het was het begin van iets nieuws.

Hoe zouden jullie het album beschrijven aan de hand van twee dieren?

Stephen: “Oh interessante vraag! Ik heb een antwoord voor je, maar geef me even een paar seconden voor wat research.

John-Robert: “Dat is echt een goede vraag. Mijn eerste reactie is een walvis. Vooral omdat ze groot en zwaar zijn. Het zijn echt fantastische wezens. Dus zonder er al teveel bij na te denken zou ik zeggen een walvis. Ik weet dat er allemaal verschillende soorten zijn, maar ik ga gewoon voor een van de grotere soorten.

Stephen: “Ik zou zeggen dat het album vergelijkbaar is met een harpij adelaar. Ken je die soort? Het is een beetje als adelaars aanhangers zouden zijn van satanisme, dan krijg je dit. Een satan-achtige adelaar zeg maar. Ik zou zeggen dat ‘Heavy Pendulum’ een harpij adelaar is die een luiaard van een boom rukt en met het beest wegvliegt in de zonsondergang.” -lacht

Welke nummers gaan we sowieso terug zien op de komende setlist?

Stephen: “De nieuwe singles sowieso. We hebben ook ‘Careless Offering’ gisteren voor het eerst sinds de opname in de studio gerepeteerd. Dat voelde goed! Qua arrangement past dat goed bij iets wat op ‘Jupiter’ had kunnen staan. Dus het is wel tof dat het iets nieuws is, wat teruggrijpt naar iets wat al ouder is.

We eindigen met een dilemma: de wereld rond touren, maar bij elke show zijn er maar 50 mensen OF de rest van je leven dezelfde drie zalen spelen, maar het is altijd compleet uitverkocht.

John-Robert: “Ik kies de eerste optie. Kleine, intieme optredens. En ik denk dat je uiteindelijk voor veel meer mensen speelt, omdat je simpelweg op meer plekken komt en op hetzelfde moment zijn de show een stuk intiemer.

Stephen: “Ik ben het ermee eens. We hebben het er laatst over gehad, in de promotie voor ons album. We zijn al op veel plekken geweest, bijvoorbeeld Japan en West-Europa. Maar we zouden ook graag naar Oost-Europa gaan en Australië. We hebben nog nooit alle 50 de Amerikaanse staten gespeeld. Er zijn zoveel plekken die Cave In nog moet ontdekken. De eerste optie klinkt alsof we dat daarmee kunnen oplossen. Ik ben wel van het problemen oplossen.

John-Robert en Stephen bedankt voor jullie tijd!

Het album van Cave In, “Heavy Pendulum“, is vanaf 20 mei 2022 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. De band is één van de acts op Soulcrusher 2022. Weten waar de band in de toekomst nog meer allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Cave In.