Wie is… hate5six?

De organisatie van Jera On Air maakte onlangs bekend dat videograaf hate5six langskomt om het festival vast te leggen. Voor sommige bezoekers een bekende naam, maar voor een hoop wellicht totaal onbekend. Wie is de persoon achter hate5six en wat kun je verwachten van zijn bezoek aan het festival?

Ontstaan van hate5six

De 37-jarige Sandeep “Sunny” Singh uit Marlton, New Jersey begon al op jonge leeftijd met het vastleggen van optredens van plaatselijke bands. Na zijn studie besloot hij hier serieuzer mee verder te gaan onder de naam hate5six, een verwijzing naar het netnummer van zijn geboorteplaats; 856. In 2008 lanceerde hij officieel het platform hate5six.com en een Vimeo-kanaal. Later richtte hij ook een YouTube-kanaal op. Sinds 2018 is Sunny fulltime bezig met hate5six en inmiddels heeft hij ruim 5000 video’s van complete shows geüpload, waaraan bijna dagelijks nieuwe worden toegevoegd. Om hate5six fulltime te kunnen runnen vraagt Sunny zijn volgers om donaties of kun je lid worden via Patreon. In ruil daarvoor kun je op de website stemmen welke video’s er als eerste online komen. De video’s worden bekeken door bijna 40 miljoen kijkers van over de hele wereld. De best bekeken video op het kanaal is een show uit 2019 van hardcore legendes Harm’s Way; deze heeft ruim 3,1 miljoen kijkers.

Unieke manier van filmen

Wat de video’s van hate5six zo uniek maken is de manier van filmen. In plaats van statische beelden schiet Sunny vooral met de camera in zijn hand. Hij bevindt zich daarbij op, achter en naast het podium en daardoor dus ook tussen de stagedivers. Als kijker heb je hierdoor het gevoel dat je aanwezig bent bij de show, in plaats van dat je achter een schermpje zit. Dat Sunny zo dicht bij het publiek komt, heeft zijn voor- en nadelen. Tijdens het filmen van een DIY hardcoreshow in Baltimore zwaaide een concertbezoeker namelijk zo wild met zijn armen in het rond, dat hij de camera in Sunny’s gezicht duwde. Het resultaat; twee gebroken voortanden. Sunny zegt hierover dat dit uiteindelijk een van de mooiste momenten uit zijn carrière is: “Als je de video bekijkt zie je dat ik een klap krijg, zijwaarts neerval en de camera weer omhoog komt. Dus het is bijna alsof de kijker die klap krijgt. Hoe klote dit ook was, het gaf wel echt het gevoel van ‘Deze show is gestoord’.”

Liefde voor harde muziek

Sunny richt zich vooral op hardere muziek met punk en hardcore als rode draad. Zelf is hij groot fan van Rage Against the Machine en spendeerde zijn tienerjaren met het verzamelen en ruilen van Rage Against the Machine bootleg-video’s. In de documentaire ‘hate5six: behind the rage‘ vertelt hij hierover: “Rage had een vrij grote groep volgers die hun shows filmden en de VHS-banden lieten circuleren. Vanaf de late jaren ’90 tot begin ’00 zat ik in deze ruilkring en kreeg ik die tapes in handen. Door het bestuderen daarvan ben ik live-video echt gaan waarderen; elke set was anders, met verschillende speeches en verschillende reacties vanuit het publiek. Via Rage ontdekte ik Inside Out [de eerste band van Rage Against the Machine zanger Zack de la Rocha] en kwam ik in de hardcore terecht.” Het maakt voor Sunny niet uit of de band die hij filmt al bekend of nog onbekend is, hij schiet elke video met evenveel passie. Bij een band zoals Turnstile, was hij er vanaf het begin af aan al bij. Onderstaande beelden van een show in 2014 is de tweede populairste video op het hate5six YouTube-kanaal.

Naast muziek ook activist

Maar hate5six gaat niet alleen om de muziek. Sunny gebruikt het platform ook om geld in te zamelen; 8,56% van zijn opbrengsten worden gedoneerd aan goede doelen die gekozen worden door zijn volgers. Daarnaast is het voor hem ook een middel om maatschappelijk bewustzijn te creëren voor hedendaagse problemen. Hier neemt hij zijn helden van Rage Against the Machine als voorbeeld: “Tijdens een live-show verlengden ze vaak het intermezzo om tijdens een nummer een krachtige speech te houden over bijvoorbeeld immigratierechten. Dat was een heel opstandig idee dat me direct opviel. Ze trokken mensen aan met hun muziek, maar op het laatste moment werd die verbinding verstoord en werden ze gedwongen om te luisteren naar een boodschap met een betekenis.“. Sunny heeft zich in het verleden positief uitgesproken over transgenderrechten en de Black Lives Matter-beweging. Ook bracht hij beelden onder de aandacht van de Amerikaanse politie die vreedzame demonstranten met traangas bespoot tijdens een protest naar aanleiding van de dood van George Floyd.

Dit jaar is Sunny dus te gast op Jera On Air 2023 en dat is bijzonder, want hij is niet heel vaak aan deze kant van de oceaan te vinden. Bij welke bands hoop jij hate5six te zien rondlopen met zijn camera? Laat het ons weten via FacebookTwitter en Instagram.