Devin Townsend slaat nieuwe weg in op “Lightwork”

Als je aan unieke, eigenaardige artiesten denkt kom je al snel bij Devin Townsend uit. De Canadees werd bekend als lid van de extreme-metalband Strapping Young Lad, maar richtte al snel meerdere eenmansprojecten op. Zijn stijl wordt omgeschreven als een combinatie tussen thrash-, symfonische-, melodische- en progressive metal, met invloeden uit jazz, blues en industrial. Zal het nieuwe schijfje genaamd “Lightwork”, letterlijk lichtere werk betekenen?

Er wordt afgetrapt met “Moonpeople”. Het is zachtaardig, maar vooralsnog klinkt het diepgaand. Devin Townsend lijkt zijn handelsmerk, veel galm en ruimdenkend, te hebben doorgetrokken. Zo ook op “Lightworker”. Het begint met een piano deuntje, waarna bombastische elementen te horen zijn. Het nummer heeft sterke, maar lichte, zanglijnen met op de achtergrond akoestische gitaren. Tijdens het refrein wordt het zwaarder en krachtiger en haast kwellend. Op het einde wordt het zo emotievol, dat je er kippenvel van krijgt. Wat een track!

Bij de song “Call of the Void” gaat het twee kanten op. Aan de ene kant klinken de refreinen sterk en vol power. Aan de andere kant is de rest van het liedje bagger met vele herhalingen en vreselijk saaie teksten. Op “Heartbreaker” komt het typische Devin Townsend geluid weer terug. Eigenaardige synth-effecten en een wirwar van vocalen, zorgen voor onvoorspelbaarheden wat het juist tof maakt. Op het einde zijn de gitaren lekker goed te horen en dat doet je even beseffen dat die redelijk gemist worden op deze lange track.

Halverwege de plaat “Lightwork” is “Dimensions” te vinden, dat opent met technische geluiden alsof je computer op ontploffen staat. Een snelle drum wordt eronder gezet en er wordt flink opgebouwd. Over het algemeen voelt het als indierock. Hier en daar zijn er een paar zwaardere akkoorden of geschreeuw te horen. Het is wat eenvoudig en poppy, maar met flink tempo en de drums bevatten variaties op basis van kick-snare-kick-snare ritmes. Door de overvloed aan, door Devin Townsend gezongen, koorzang en lage synths heeft het iets gospelachtig.

Het tempo wordt weer flink opgeschroefd op “Celestial Signals” waarna “Heavy Burden” te horen is. Een nummer is het niet echt te noemen, eerder een samenvoeging van losse, musicale elementen. Op deze track is Anneke Van Giersbergen te horen, wat het ergens wel weer speciaal maakt. Het schijfje sluit af met “Childeren of God”. Helaas heeft ook dit liedje praktisch exact dezelfde ritmes voor de hele speelduur, wat zorgt voor wat eentonigheid. Je wordt er in ieder geval niet warm van.

Het lijkt erop alsof Devin Townsend een nieuwe, meer spirituele, weg is ingeslagen. Op zijn vorige album “Empath” was dit ook het geval, maar nu ligt er veel meer focus op de melodieën en lijkt alles wat slomer en dromeriger. En dat moet je maar net liggen. Het maakt in ieder geval van “Lightwork” één van Devin’s meest toegankelijke albums ooit.

Beoordeling: 6/10
Releasedatum: 28 oktober 2022
Label: InsideOut Music