Texas in July kleurt binnen de lijntjes op “Without Reason” 

Terug van weggeweest! De Amerikaanse metalcoreband Texas in July besloot in 2015 de handdoek in de ring te gooien na vier albums en een EP. In 2021 begon het toch weer te knagen, en speelde de band weer een aantal shows. Om de comeback compleet te maken releasen de heren op vrijdag 17 november de EP “Without Reason”. Is deze eerste plaat in negen jaar de moeite waard?

Wie een beetje thuis is in het metalcoregenre zal ongetwijfeld van de band Texas in July gehoord hebben. In een relatief korte periode produceerde deze band vijf platen die niet altijd even vernieuwend klonken, maar toch staken ze allemaal goed in elkaar. Fans van de band hoeven hun adem niet in te houden, want dit geldt ook voor de nieuwe EP. “Without Reason” laat er geen gras over groeien en knalt er meteen lekker in met het eerste nummer “False Divinity”. De track is heerlijk snel en er zit veel variatie tussen de coupletten en het refrein. Toch doet het allemaal wel lichtelijk verouderd aan. Op deze eerste track klinkt Texas in July als vanouds, wat zijn voor- en nadelen heeft. Nummer twee van de plaat, “Razor’s Edge”, steekt soortgelijk in elkaar. Ook dit lied begint met een stevig couplet en onderbreekt het kabaal met een melodisch refrein. Het is een aangename afwisseling, maar het is zonde dat de nummers nooit echt catchy worden. Na ongeveer drie minuten begint zanger J.T. Cavey een speech te houden die steeds intenser en luider wordt. Dit bouwt de spanning geleidelijk op tot een breakdown die de boel afsluit. Eerlijk is eerlijk: we hebben dit al duizend keer gehoord, maar toch blijft het lekker.

Put to Death” is veruit de stevigste track van de plaat en wellicht ook meteen de sterkste. De band speelt op standje elf en er is weinig ruimte voor een adempauze. Af en toe klinkt er opeens een hogere schreeuw van Cavey: een intense verrassing. Ook is er geen greintje melodie te vinden in dit nummer. “Put to Death” laat zien dat Texas in July op zijn best is als ze zo hard mogelijk kunnen rammen. 

Het volgende nummer “Digital Hellscape” grijpt terug op de vertrouwde formule die de eerdere nummers ook gebruiken. De drums van Adam Gray stelen de show. Zeker wanneer een aantal machinegeweer-achtige drumbeats het tempo nog verder opvoeren. De afsluiter van de EP is dan weer totaal anders dan de rest van de nummers. “Goodbye” is een intense metalcoreballade, die ondanks zijn cliché tekst toch goed binnenkomt. Eigenlijk is dit waar de stem van Cavey het meest tot zijn recht komt. Het nummer is meeslepend, langzaam maar niet saai, en zonder twijfel een uitblinker.

Na deze plaat meerdere keren te luisteren, blijft het lastig om de tracks te onderscheiden van elkaar. Kwalitatief zijn alle nummers sterk, maar helaas mist deze EP een eigen identiteit. Het landschap van de harde muziek is niet meer hetzelfde als in 2013 en toch is Texas in July na hun pauze niet mee geëvolueerd. Met “Without Reason” laat de band zien dat ze nog steeds uitstekende muzikanten zijn die goede songs schrijven, maar ze kleuren iets te veel binnen de lijntjes om echt interessant te blijven.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 17 november 2023
Label: Rude Records