Enter Shikari experimenteert slechts een beetje op “A Kiss for the Whole World”

Nothing Is True & Everything Is Possible” was misschien wel het beste schijfje van Enter Shikari tot nu toe. Maar de experimentele rockband kwam 21 april met een nieuw album: “A Kiss for the Whole World”. Wordt het hoogtepunt uit 2020 overtroffen?

De openingstrack, “A Kiss for the Whole World x”, begint met synths en een triomfantelijke melodie gespeeld door blaasinstrumenten. Een vreemde combinatie, maar het werkt wel. Al snel wordt het energieniveau flink omhoog gegooid wanneer de rest van de band het stokje overneemt. Echt een lekker begin! De blaasinstrumenten komen terug in de coupletten en dat geeft het nummer een unieke twist: je hoort dit niet vaak in de rock- en metalscene. Daarnaast zijn de drumpartijen interessant en goed hoorbaar in het refrein. Het schijfje vervolgt met “(pls) set me on fire”, dat ook flink energiek is. De ritmegitaar speelt in het refrein palm-muted akkoorden, wat best opvallend is. Toch voelt dit nummer iets minder gepassioneerd dan de albumopener.

De derde track, “It Hurts”, voelt qua atmosfeer niet heel anders dan zijn voorgangers. Het wordt tijd dat Enter Shikari eens wat afwisselt. Die variatie krijgen we op “Leap into the Lightning”. De elektronische elementen komen hier veel sterker naar voren. Daarnaast voelt het simpelweg als een spannende track: het tempo ligt hoog maar de energie lijkt wat onderdrukt. Dan in het refrein is er opeens een switch: het klinkt allemaal wat vrolijker. De afwisseling maakt het echt een goede track.

Ook “Dead Wood” is een opvallend nummer. De eerste helft wordt vooral gedreven door strijkinstrumenten en de emotionele zang van Rou Reynolds. Dat maakt het tot een ontroerend geheel. De tweede helft rockt een stuk meer, maar wordt er niet minder emotioneel door. Nu is de muziek juist een stuk optimistischer. Het is gaaf hoe Enter Shikari verschillende emoties naar voren weet te brengen in hun muziek.

Jailbreak” brengt de energie weer terug. Het voelt niet heel anders dan “(pls) set me on fire” en “It Hurts”, maar heeft wel een lekkere breakdown. “Bloodshot” daarentegen is weer een hoogtepuntje. Net als “Leap into the Lightning” zet het meer in op de elektronische elementen. Vooral de hook is een echte oorwurm. “goldfísh ~” is een prima rocknummer, maar niet heel bijzonder voor Enter Shikari. De band is minder aan het experimenteren dan op “Nothing Is True & Everything Is Possible” en dat is wel jammer. “Giant Pacific Octopus (i don’t know you anymore)” is gelukkig een goede afsluiter. De teksten zijn apart en het voorrefrein klinkt vreemd maar goed. Het refrein heeft een aparte vorm maar is toch pakkend.

Enter Shikaris nieuwe album “A Kiss for the Whole World” overtreft zijn voorganger niet, maar het is zeker geen slecht album. Er wordt wat geëxperimenteerd en er zijn genoeg verrassende momenten te vinden. Niets baanbrekends, maar wel gewoon lekker pakkend.

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 21 april 2023
Label: So Recordings