Reds “Rated R” klinkt eentonig, maar eindigt sterk

Red is terug met een gloednieuwe plaat. “Rated R” kwam 29 september uit en is het eerste album waar de nieuwe drummer Brian Medeiros op te horen is. Zijn de mannen al goed op elkaar afgestemd?

Het schijfje trapt af met “Surrogates”. Dat is ook de eerste single en het is begrijpelijk waarom de band juist dit nummer heeft gekozen. Het is lekker energiek en heeft een pakkende introriff. Daarmee weet je de aandacht van nieuwe luisteraars wel te pakken! Toch is de track niet typisch Red: er zitten aardig wat elektronische elementen in, terwijl de band meestal veel gebruikmaakt van strijkinstrumenten zoals violen. We hoeven er echter niet lang op te wachten, want het tweede nummer, “Your Devil Is a Ghost”, opent met een melancholisch stuk op de piano en cello. Er zit behoorlijk wat afwisseling in het lied en doordat het tempo een stuk lager ligt, blijft het energieniveau ook wat lager. Dat past gelukkig goed bij de sfeer.

In andere nummers blijken de elektronische elementen gecombineerd te worden met strijkinstrumenten. Bijvoorbeeld in “Minus It All” zijn de coupletten vrij elektronisch, maar nemen de violen in de hook juist de overhand – en soms zijn beide partijen tegelijk aanwezig. Red weet het goed te combineren! Dat is vooral duidelijk op “Tell Me How To Say Goodbye”. Het is een rustig nummer waar de elektrische gitaren en drums voor lange tijd afwezig zijn. Dat vereist dat de ruimte anders opgevuld wordt. Het keyboard, de drummachine en strijkinstrumenten lukt dat prima.

De nieuwe drummer Medeiros doet zijn werk goed. Zo zit “Cold World” vol gave drumfills en nemen de drums op “The Suffering” precies genoeg ruimte in. Wat bij dit laatste nummer wel begint op te vallen is dat verschillende riffs nogal op elkaar lijken. Vergelijk bijvoorbeeld de hook van dit nummer met die van “Surrogates” en “Minus It All”. Het zijn allemaal snel veranderende achtste noten. Het klinkt dan wel lekker, maar deze herhaling zorgt er ook voor dat weinig riffs echt herkenbaar zijn. Je zult het album hierdoor niet zo snel twee keer achter elkaar afspelen.

Eén van de meest opvallende nummers is “Still Bleeding”. In het eerste couplet klinken de synths chaotisch en verontrustend. Het klinkt minder chaotisch in het tweede couplet, maar niet minder onheilspellend; er komt zelfs nog een schepje bovenop met behulp van de violen! De zang van Michael Barnes past er ook geweldig bij, want hij weet de gevoelens echt over te brengen. Dan zit er ook nog een lekkere breakdown in het nummer. Heerlijk!

Het album sluit af met “Emergency”, en het is nogal een afsluiter. Een pakkende openingsriff en een couplet dat voelt als een reis. De track heeft veel verschillende delen die toch allemaal goed bij elkaar passen. Red bewaart het beste voor het laatst!

Reds nieuwe album “Rated R” is niet het beste werk van de band, maar het is best goed. Soms lijken de nummers iets te veel op elkaar. Het zou mooi zijn geweest als elk lied iets herkenbaars, iets eigens had. “Still Bleeding” en “Emergency” zijn twee tracks die dat wel hebben, en die zijn in ieder geval het luisteren absoluut waard.

Beoordeling: 7/10
Releasedatum: 29 september 2023
Label: Eigen beheer