Kerst met alternatieve muziek

Je zou het niet altijd verwachten, maar er zijn aardig wat bands die uitgebreid Kerst vieren. Dat doen ze met covers van traditionele kersttracks, met volledige kerstfestivals of met albums vol met kerstnummers. Eén ding is zeker: deze kerstmuziek bevat heftig gitaarwerk en stevige beats!

Muzikale kerstfestivals 2022

August Burns Red: Christmas Burns Red

Dat August Burns Red fan is van kerst, is geen geheim. De band heeft niet alleen een kerstalbum uitgebracht, maar organiseert ook een jaarlijks terugkerend kerstfestival: Christmas Burns Red. In 2022 vindt het festival plaats op 16 en 17 december in Lancaster, de thuisstad van August Burns Red. Ze hebben onder andere Silent Planet, Erra en Norma Jean uitgenodigd om te komen spelen.

State Champs: Frozen Fest

August Burns Red is niet de enige band met een winterfestival. State Champs viert de feestdagen met zijn eigen Frozen Fest, vernoemd naar hun single ”Frozen”. Dat de meeste bands ook graag naar huis willen rond kerst blijkt uit het feit dat ook State Champs terugtrekt naar hun thuisstad Albany voor het kerstfestival. Samen met Origami Angel, Young Culture en 5ever maken ze er een waar feestje van.

KROQ: Almost Acoustic Christmas

Voor het eerst na de coronajaren heeft radiostation KROQ uit Los Angeles weer zijn kerstfestival Almost Acoustic Christmas gehouden. Op 10 december stonden onder andere Maneskin, Imagine Dragons en Jimmy Eat World op het podium van Kia Forum. Vele bezoekers genoten van een stevig stukje rockmuziek in een kerstjasje.

Alternatieve covers van kerst-hits

My Chemical Romance – Mariah Carey’s ”All I Want For Christmas

All I Want For Christmas” is misschien wel het bekendste kerstnummer. Grote kans dus dat je hem ondertussen helemaal zat bent. Luister dan eens naar deze versie van My Chemical Romance. Net zo dramatisch als het origineel, maar met een veel ruiger randje.

Jimmy Eat World – Wham!’s ”Last Christmas

Voor een andere versie van Wham!’s ”Last Christmas” moet je bij Jimmy Eat World zijn. De band bracht zijn cover van de bekende kersthit uit in 2001. Wees gewaarschuwd: de originele versie is door Jimmy Eat World veranderd in een extra emotionele, uptempo break-up song.

Punk Goes christmas

Als een losse kerstcover niet genoeg is, dan kan je ook nog naar een volledig album van alternatieve kerstcovers luisteren. Punk Goes… is een serie waarin punkbands covers maken van nummers uit een ander genre. Uiteraard is daar ook een kerstversie van. Op ”Punk Goes Christmas” zijn kerstcovers van onder andere New Found GloryAll Time Low en Set It Off te vinden.

Kan je geen genoeg krijgen van alle alternatieve kerstmuziek? Check dan onze heerlijke kerstplaylist op Spotify!

De beste kerstalbums in de alternatieve scene

Hawk Nelson – ”Christmas

Dat de band Hawk Nelson van kerst houdt is niet te missen. Met twee kerst-EPs, ”Gloria” en ”Christmas”, moet het haast wel zo zijn dat de mannen van Hawk Nelson elk jaar genieten van de feestdagen. Dit doen ze wel met wat meer gitaargeweld dan je zou verwachten.

Relient K – ”Let It Snow Baby… Let It Reindeer

Relient K voegde zeven nieuwe nummers samen met tien tracks van zijn vorige kerstalbum, ”Deck the Halls, Bruise Your Hands”, om ”Let It Snow Baby… Let It Reindeer” te maken. Voor een alternatief kerstalbum lijkt deze erg rustig te zijn, maar vergis je niet: er zijn ook stevige rocknummers bij, zoals ”12 Days of Christmas” en ”I’m Getting Nuttin’ for Christmas”.

Weezer – ”Christmas with Weezer

De EP ”Christmas With Weezer” werd twaalf jaar geleden uitgebracht in combinatie met een game. Jammer genoeg is de game sinds 2014 niet meer te downloaden. Gelukkig kan je nog wel genieten van de kerstnummers: deze staan namelijk nog op Spotify en YouTube.

Bonus: alternatieve muziek in een kerstadvertentie

Het Britse warenhuis John Lewis pakt jaarlijks groot uit met zijn kerstadvertentie. Dit jaar is in de advertentie het nummer ”All The Small Things” van Blink-182 te horen. Hoewel de track getransformeerd is naar een echt kerstnummer, blijft het toch leuk dat er voor een alternatieve band is gekozen.

Wat is jouw favoriete alternatieve kerstnummer? Laat het ons weten via Instagram, Facebook of Twitter.

Het hele team van NINE:32 wenst je fijne feestdagen!