INTERVIEW: PEAKS!

Het Italiaans duo PEAKS! was onlangs voor het eerst in Nederland om te openen voor Dead Poet Society. Met de release van hun nieuwe single was het tijd om eens met de mannen te spreken over nieuwe muziek, het tourleven, inspiraties en nog veel meer!

Hey Lorenzo en Luca, leuk jullie even te spreken! Hoe gaat het?

Luca: “Goed. Helemaal niet slecht eigenlijk.” -lacht.
Lorenzo: “Het is wel erg warm hier in Italië.

In de zomermaanden waren jullie support van Dead Poet Society in onder andere Nederland. Hoe was het om met hen op tour te zijn?

Lorenzo: “Het was erg tof! Het zijn echt fantastische mensen. We hebben het echt leuk gehad met hun backstage, veel met hen gesproken over van alles. De zalen waar we hebben gespeeld in Nijmegen en Tilburg waren ook top. Fijne mensen, goede technici. We hebben echt een goede tijd gehad!

Zijn jullie al eens eerder in Nederland geweest?

Luca: “Nee, nog nooit! Lorenzo is volgens mij wel eens in Amsterdam geweest.
Lorenzo: “Ik was nog nooit in die steden [Nijmegen en Tilburg] geweest, maar wel in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en wat kleine steden daar omheen. En nog nooit voor shows.

Hoe was het om dan nu shows te spelen?

Lorenzo: “Te gek!
Luca: “We waren echt verrast. Zoveel leuke mensen. Veel groen rondom de zalen. We hadden niet veel tijd om Nijmegen te verkennen, maar in Tilburg hebben we wat rondgelopen, dingen gezien en bezocht. Het was een mooie ervaring.

We waren bij de show in Nijmegen en het viel op dat een aantal mensen jullie nummers al luidkeels meezongen.

Lorenzo: “Dat is ons ook opgevallen. We waren erg verrast.
Luca: “Veel van de mensen die naar de Tilburg-show zijn geweest, kwamen ook naar de show in Nijmegen. Dus ze hadden één dag om alle nummers te leren en dat hebben ze heel goed gedaan.” -lacht

Ze hebben hun huiswerk gedaan.

Luca: “Dat was echt cool! Wanneer je voor een band opent verwacht je niet dat mensen jouw nummers meezingen. Het publiek was echt fantastisch. Het was erg speciaal en uniek.

Zoals je zegt: als openingsact moet je het publiek echt voor je winnen. Welk nummer hypet het publiek echt goed op volgens jullie?

Lorenzo: “Oh goeie vraag! Het is niet makkelijk om dat te zeggen, want als je op het podium staat krijg je niet altijd alles direct mee in het moment. Maar ik zou zeggen…
Luca: “Ik denk ‘When the Lights Fades Out’.
Lorenzo: “‘Heatwaves’ of inderdaad ‘When the Lights Fades Out’.
Luca: “Wanneer je voor een band opent heb je weinig tijd. Je probeert het op te bouwen, je probeert interactie te creëren, je probeert ze op te warmen. Ik denk dat we tegen het einde van de show dat resultaat zagen, dus wanneer we ‘When the Lights Fades Out’ speelden – als laatste nummer van de set – realiseerden dat we onze ‘missie’ hadden volbracht.

MEER: Bekijk hier ons video-interview met Dead Poet Society!

Jullie noemden de nieuwe single net al eventjes: “Heatwaves“. Het gaat over klimaatverandering. Waarom voelden jullie je geroepen om een nummer te schrijven over dit thema?

Lorenzo: “Ik denk dat het eigenlijk meer gaat over het ontkennen van klimaatverandering. Als je hebt gezien wat er de laatste jaren allemaal gebeurd voornamelijk in Zuid-Europa, Afrika, delen van Amerika en Italië – dat is waar we leven, dus dat ervaren we persoonlijk. We weten hoe een klimaatnoodgeval aanvoelt. Er waren veel bosbranden en zo, dus we voelden de drang om mensen te inspireren om actie te ondernemen op dit misschien wat ongemakkelijke thema. We willen PEAKS! gebruiken als een gereedschap waarmee door middel van muziek thema’s als dit onder de aandacht kunnen worden gebracht.

Het nummer voelt een beetje als een anthem dat gebruikt wordt tijdens een klimaatmars.

Luca: “Ja.” -lacht “We realiseerden ons dat het een anthem kon zijn nadat we het helemaal af hadden. Toen hadden we echt zo iets van: ‘Ja dit is een goed nummer waarbij mensen de straten opgaan en protesteren.’ Een soort achtergrondmuziek.

Kunnen we nog meer nieuwe muziek verwachten op korte termijn?

Lorenzo: “Dat weten we nog niet helemaal. We hebben twee EP’s al opgenomen, we hebben echt al veel nummers. We moeten alleen nog even uitvinden wat de juiste tijd is om het uit te brengen.
Luca: “Voor het einde van het jaar komt waarschijnlijk die eerste EP nog uit met vier nummers. De EP’s duiken in gevoelens, emoties, zelfbewustheid, depressies. Al die dingen die onderdeel zijn van de mens-zijn, maar die mensen niet snel laten zien.

En welke kant gaat het muzikaal gezien op? Is dat in het verlengde van “Heatwaves” of gaat het een andere kant op?

Lorenzo: “Goede vraag!
Luca: “Het is een beetje als een achtbaan.
Lorenzo: “Dat is waarschijnlijk het beste woord er voor.” -lacht
Luca: “Bij deze twee EP’s wordt het wat zwaardere muziek dan wat we eerder hebben uitgebracht. Het is een mix, maar het wordt vooral een gevoel van urgentie om iets heel duidelijk te zeggen.

Jullie halen duidelijk veel inspiratie uit jullie omgeving. Zijn er ook artiesten die jullie inspireren?

Lorenzo: “Ik denk dat onze grootste inspiratiebron de laatste jaren Bring Me the Horizon is geweest. We vinden dat allebei een van de beste bands van het moment. Ze zijn zo voorspellend voor de toekomst met hun elektronische geluiden en mix aan genres. Maar we hebben veel verschillende inspiratiebronnen.
Luca: “Ja, onze muzieksmaak is erg open. Van de jaren ’60 rockmuziek tot de elektronische invloeden in de jaren ’90 en de punkwave in de begin jaren ’00. We houden echt van de meest verschillende genres. Wat we proberen te doen is van alles wat te pakken en het in onze muziek te stoppen. Dat is erg moeilijk en uitdagend.

Als jullie terugkomen naar Nederland, welk nieuw nummer staat dan sowieso op de setlist?

Lorenzo: “Afgelopen keer hebben we ‘Morphia’ niet gespeeld. Dat nummer is nog niet uit, maar we hebben hem al gespeeld tijdens de shows met Placebo. We mochten een aantal shows voor hen openen. Ik denk die dus.
Luca: “Die deed het echt goed bij het publiek. Het heeft een sterke betekenis. Hij heet ‘Morphia’ voor een reden. Soms moet je verdoofd zijn van alles wat er om je heen gebeurd.

Die gaan we dus ook terug horen op de EP?

Luca: “Die staat op de tweede EP, dus we weten nog niet wanneer die precies gaat uitkomen. Waarschijnlijk ergens in 2024.

Goed vooruitzicht! Nog iets dat jullie kwijt willen aan onze lezers?

Luca: “Check de dingen die we doen en kom met ons in contact via social media. We vinden het leuk om te horen wat jullie er van vinden!

De nieuwe single “Heatwaves” van PEAKS! is vanaf 28 juli 2023 te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt? Dat vind je op de website van PEAKS!.