
Op vrijdag 13 november 2015 vonden er verschillende terroristische aanslagen plaats in Parijs, Frankrijk. Een van de doelwitten was de concertzaal Bataclan, waar die avond een concert plaatsvond van Eagles of Death Metal. Uiteindelijk kwamen hierbij 89 mensen om het leven. Het eerste concert in Bataclan na de aanslag werd gegeven op 12 november 2016 door Sting. De laatste jaren zijn er meerdere documentaires gemaakt en verschillende boeken geschreven rondom de aanslag in Bataclan.
Let op: in deze documentaires en boeken worden verschillende gebeurtenissen omschreven en getoond die als schokkend kunnen worden ervaren.
Documentaires Bataclan
3Doc: Die avond in Bataclan
Deze Nederlandse documentaire werd ongeveer twee jaar na de aanslag gemaakt door documentairemaker Jessica Villerius. In de film komen verschillende betrokken aan het woord zoals een vader van een van de terroristen, een van de Nederlandse concertbezoekers, een Franse hulpverlener en een vader van een van de overledenen. Zij vertellen over hoe zij die avond hebben ervaren en hoe het leven na de aanslag verderging.
3Doc: Die avond in Bataclan is te bekijken via 2doc.nl, NPO Plus en NLziet.
13 novembre: Fluctuat nec mergitur
Deze driedelige documentaire serie werd in 2018 uitgebracht en neemt je mee in die bewuste avond in Parijs. Naast gesprekken met betrokkenen – onder andere hulpverleners, overheid en overlevenden – worden er ook beelden getoond van die avond en zijn er reconstructies opgenomen. Het tweede deel van de serie focust op de aanslagen in Bataclan.
13 novembre: Fluctuat nec mergitur is te bekijken via Netflix.
Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)
In deze documentaire word je meegenomen in de wereld van de leden van Eagles Of Death Metal en hun (band)leven voor en na de aanslag. De band praat onder andere over hun eigen ervaringen, maar er wordt ook gesproken met fans. De rode draad van de documentaire is de terugkeer naar Parijs voor een optreden.
Het is onduidelijk op welke Nederlandse streamingsdienst de documentaire momenteel te bekijken is.
Boeken Bataclan
Ferry Zandvliet – Souvenirs: Beter na Bataclan
In dit boek neemt Ferry Zandvliet – een van de Nederlanders die aanwezig was bij het concert – je mee in zijn leven voor én na de aanslag. Hij vertelt onder andere over de bewuste avond, de heftige media-aandacht, de terugkeer naar Parijs en hoe zijn leven veranderd is in de vijf jaar na de aanslag.
Georges Salines & Azdyne Amimour – Na de Bataclan
Dit is het verhaal van twee vaders die beide hun kind verloren op die avond in Parijs. De zoon van de een was een van de aanslagplegers, de dochter van de ander was een bezoeker van het concert. De twee mannen gingen met elkaar in gesprek en ontwikkelden een bijzonder vriendschap.